Kranslegging bij monument in Potsdam

Premier Dietmar Woidke was vandaag samen met de staatsvertegenwoordiger voor het aanpakken van de gevolgen van de communistische dictatuur, Maria Nooke, burgemeester Mike Schubert, de voorzitter van de gemeenteraad Pete Heuer en de voorzitter van de financieringsvereniging ‘Lindenstrasse 54’, Claus Peter Ladner, te gast bij de Stiftung Gedenkstätte Lindenstraße in het centrum van Potsdam. Hier werden de slachtoffers van de volksopstand van 17 juni 1953 herdacht.

Het monument is gelegen in het centrum van Potsdam, waar aandacht is voor de geschiedenis van politieke vervolging en geweld in de verschillende dictaturen van de 20ste eeuw in Duitsland – maar ook voor de overwinning van de democratie in de vreedzame revolutie 1989/90.

In het voormalige hof- en gevangeniscomplex leidt een permanente multimediatentoonstelling door de verschillende tijdsperiodes. De focus ligt op de mensen die tijdens de nazi-dictatuur, de Sovjetbezetting en de SED-dictatuur om politieke redenen gevangen zijn gezet en veroordeeld, evenals de mensen die hebben bijgedragen aan het overwinnen van de SED-dictatuur in 1989/90.

Als een open plek om geschiedenis te leren, nodigt het monument belangstellenden uit om een bezoek te brengen: individueel of als onderdeel van rondleidingen, ooggetuigengesprekken, projectdagen en openbare evenementen.

Foto’s: Stiftung Gedenkstätte Lindenstraße

Geef een reactie