DDR-ICE staat op het punt een comeback te maken

Als het om het Duitse spoorvervoer gaat, zijn mensen gewend aan wachten. Maar mensen wachten al bijna twintig jaar op een zekere ‘comeback’, namelijk de terugkeer van de ‘DDR-ICE’.

Veel mensen zullen dit misschien nog kennen, aangezien de dieselhydraulische snelverbrandingsmotorwagen de trots en vreugde was van de Deutsche Reichsbahn. De ‘DDR-ICE’ (VT 18.16), gebouwd in 1963, stond letterlijk twintig jaar aan de zijlijn. Nu zou hij eindelijk weer op het goede spoor moeten worden gezet en weer door Duitsland gaan rijden.

De Baureihe VT 18.16 (vanaf 1970 Baureihe 175 genoemd en ook bekend als de Bauart Görlitz) is een model dieselhydraulisch treinstel van de Oost-Duitse spoorwegen, de Deutsche Reichsbahn en was haar antwoord op de West-Europese TEE. Er zijn er acht van gebouwd die vooral op internationale lijnen naar West-Europese bestemmingen werden ingezet. De trein was naar de maatstaven van de DDR van hoge kwaliteit en vervulde daarmee ook een PR-functie.

Om de bouw, door Waggonbau Görlitz, van de treinen mogelijk te maken moest geïmproviseerd worden en een aantal onderdelen moesten in het Westen besteld worden. Het model beleefde haar hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Voor de reizigers was een restaurant aan boord waarbij ook aan de service veel zorg werd besteed vanwege de PR-functie. Op 30 oktober 1972 was een van de treinen betrokken bij het grootste treinongeluk in de geschiedenis van de DDR toen deze in dichte mist op een tegemoetkomende trein botste. Het laatste model werd pas in 2003 uit dienst genomen maar dit model rijdt bij gelegenheid nog steeds rond.

Foto: Andreas Steinhoff

Geef een reactie