Wat je in de DDR-tijd in een delicatessenzaak kon kopen

In de Weigelstraße in Jena kregen fijnproevers ooit waar voor hun geld als ze een dikke portemonnee hadden. Niet ver daar vandaan lag de ‘Nesthäkchen’.

Blikken ananas en mandarijnen stapelen zich op in de etalages. Waar nu de fietsenwerkplaats ‘Bike and Snow’ aan de Weigelstraße is gevestigd, was ooit de plek voor exclusieve boodschappen in Jena . De delicatessenwinkel bood goederen tegen hoge prijzen aan waar klanten in de warenhuizen tevergeefs naar zouden zoeken.

De DDR was in 1966 begonnen met het openen van delicatessenwinkels. Aan de ene kant moeten ze voorzien in de behoeften van de bevolking aan speciale goederen, aan de andere kant moeten ze ook helpen het geld dat in omloop is af te romen. De prijzen voor de deels geïmporteerde producten waren navenant hoog.

Begeerde lokale goederen te koop
Maar ook felbegeerde streekproducten verdwenen uit de reguliere supermarkten, om vervolgens in nieuwe verpakkingen en tegen aanzienlijk hogere prijzen in de delicatessenzaak terecht te komen. Dit deed niets af aan de stroom mensen naar de ‘Deli’. ‘Topproducten – top in smaak’ stond als reclameslogan op de etalage van Jena.

Dezelfde fietsenhandelaar maakt nu ook gebruik van een winkel aan de overkant van de straat. Een deel van de ruimte bevindt zich op de hoek van de Johannisstraße in een deel van de winkel waar de consumentencoöperatie in 1971 haar Nesthäkchen-winkel opende . Op 1 maart verwelkomde het collectief voor het eerst klanten in de speciaalwinkel voor baby- en kinderkleding: er werd ook gedacht aan het bezig houden van de kleintjes terwijl mama in de rij stond te wachten. In de winkel was speciaal een speelhoek ingericht met daaromheen bars.

Geef een reactie