Van ‘Dixie’ Dörner en Jürgen ‘Sparbier’ tot ‘Schieber-Meister BFC’

Ook aan de andere kant van de Muur was de 60-jarige Bundesliga het rolmodel voor veel fans. Maar de hoogste divisie van de DDR bood zijn voetbalfans soms wereldklasse voor weinig entreegeld en bracht ook robuuste spelerstypen voort. De DDR Oberliga bestond 42 jaar.

We vieren 60 jaar Bundesliga. Het oostelijke deel van Duitsland wordt weer grotendeels vergeten. Nee, niet met het inzicht van Tichy, want we herinneren ons de DDR Oberliga met zijn legendes Hans-Jürgen ‘Dixie’ Dörner, Joachim ‘Strich’ Streich, Eberhard ‘Matz’ Vogel, Jürgen Sparwasser, Jürgen Croy of Hans-Jürgen waarvoor men ‘Hansi’ schreeuwt. De DDR Oberliga kon zijn fans 42 jaar lang voetbal aanbieden, van 1949 tot 1991. Naast een stukje geschiedenis vertellen we hier ook enkele bijzondere verhalen. Er is echter geen garantie voor volledigheid in het verdere verloop. Omdat er in het voetbal te veel experts in huis zijn wier kennis vrijwel onuitputtelijk is. De columnist kan niet elk detail bijhouden. Er moet zoveel eerlijkheid zijn.

De Bundesliga, die later in het Westen werd opgericht, was zeker altijd het middelpunt van voetbalfans in het Oosten en het grote rolmodel. De ‘Sportschau’ was op zaterdag een must, samen met ‘Sport aktuell’, tenminste voor degenen die Westerse televisie hadden. Maar de eredivisie, competitie en districtscompetitie in de DDR boden veel mensen de smaak van het thuisland, de band met hun stad en de spelers uit hun regio – in principe hetzelfde als in West-Duitsland.

Dit alles is nu volledig verloren gegaan door de internationale spelershandel door voetballegionairs voor bedragen in de driecijferige miljoenen – zie Harry Kane en FC Bayern München. Tegenwoordig krijgen jonge lokale spelers nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen bij de topprofclubs, omdat buitenlandse spelers duur zijn maar sneller kunnen worden gekocht.

De coaches in de DDR trainden destijds een aantal uitstekende spelers van onder naar boven. Ze hadden met gemak een carrière in de Bundesliga gehad als ze daar hadden mogen spelen, zoals de tijd na de val van de Berlijnse Muur in 1989 laat zien, bijvoorbeeld met Europees kampioen en WK-winnaar Matthias Sammer.

Maar eerst de geschiedenis: “De DDR Oberliga was de hoogste divisie in het DDR-voetbal en bepaalde de DDR-kampioenen. Het begon in 1949 als de hoogste divisie van de Duitse Sportcommissie (DS-Liga) en eindigde in 1991 als de hogere divisie van de Noordoost-Duitse voetbalbond (NOFV-Oberliga)”, zo wordt het samengevat op Wikipedia.

Anders dan in de Bondsrepubliek begon de Oberliga echter niet regionaal, maar direct door het hele land van Kap Arkona tot Fichtelberg. Bovendien bestond de topvlucht langer dan hun land. Na twee zonekampioenschappen in het oosten rolde de bal vanaf september 1949 voor het eerst in een DDR-competitie – zelfs een paar weken voordat de staat officieel werd opgericht op 7 oktober. Daarna werd de competitie omgedoopt tot Oberliga.

Volgens Kicker werden 182 Oberliga-wedstrijden in het premièreseizoen in 1949/50 bijgewoond door gemiddeld 10.096 toeschouwers en werden er 3,67 doelpunten per wedstrijd gescoord – de Oost-Duitse Oberliga was nog nooit zo rijk aan doelpunten als in de eerste twee jaar.

De eerste DDR-kampioen heette in 1950 ZSG Horch Zwickau
In het derde divisieseizoen 2022/23 dat net ten einde was, moest FSV Zwickau degraderen naar de regionale divisie. De West-Saksen waren ooit de eerste Oost-Duitse kampioenen in het seizoen 1949/50. Destijds streden de autoarbeiders als ZSG Horch Zwickau, later BSG Motor Zwickau en BSG Sachsenring Zwickau. Zwickau’s beroemde doelman Jürgen Croy was zo goed dat hij in het Oost-Duitse nationale team mocht spelen als lid van een Trabant-fabriekssportclub en niet als een van de staatsacademies.

In 1954 begonnen de sportfunctionarissen van de DDR met het opzetten van sportclubs als voetbalacademies, een proces dat tot halverwege de jaren zestig duurde. Er zouden de volgende clubs moeten zijn die de heersers veilig en geschikt leken voor de internationale arena. SG Dynamo Dresden, BFC Dynamo Berlin en FC Forward Frankfurt/Oder streden onder toezicht van politie, staatsveiligheid en leger. Er waren ook clubs van FC Carl Zeiss Jena, 1e FC Magdeburg, 1e FC Lok Leipzig, FC Karl-Marx-Stadt, FC Rot-Weiss Erfurt, FC Hansa Rostock en HFC Chemie (Halle). 1. FC Union Berlin maakte aanvankelijk deel uit van de rush.

De staatsfinanciering van deze voetbalclubs als enige prestatiecentra leidde tot een politiek gewenste samenleving van twee klassen in de eredivisie van het voetbal door de implementatie van de voetbalresolutie van de Duitse voetbalbond (DFV) van de DDR in 1970.

Cultclubs zoals de bedrijfssportclubs Chemie Leipzig (DDR-kampioen 1951/1964), Sachsenring Zwickau (DDR-kampioen 1950), Wismut Aue (DDR-kampioen 1956/1957/1959), Stahl Brandenburg, Stahl Riesa, Energie Cottbus of later de in ongenade gevallen één Fallen 1. FC Union Berlin werd van de ene op de andere dag zelfs nog benadeelder dan voorheen. In de toekomst verwerven ze de status van trainingscentra voor spelers in de vlaggenschipclubs van de DDR, waarvan de kickers dan soms veel sneller een Wartburg, Lada of Trabant kregen dan de bevolking die tien tot vijftien jaar wachtte.

Om maar een voorbeeld te noemen: Leipzigs toptalent in de chemie, Frank Baum, moest in 1967 de BSG “delegeren” aan 1. FC Lok – zo heette de politiek gewenste delegatie. Hier doorliep Baum alle jeugdteams van de rivaliserende staatsclub tot aan het juniorenteam, maar Lok had aanvankelijk geen nut. Dus keerde Baum in 1974 terug naar de scheikunde. Met ster-middenvelder Baum klom BSG terug naar de Oberliga en speelde zo goed dat ze hem in 1978 opnieuw moesten ‘delegeren’ naar Lok. Baum schoof vervolgens op tot een selecte speler voor het U21-, Olympische en nationale team van de DDR. Met de BSG was dat voor hem niet mogelijk geweest. Een uitzondering was Sachsenring’s superdoelman Jürgen Croy, die onmisbaar was voor het DDR-team. Daarnaast mocht Wismut Aue ook enkele spelers voorzien van spits Harald Mothes en doelman Jörg Weißflog.

De platenspeler uit de topklasse blijft spits Eberhard “Matz” Vogel, die 440 wedstrijden speelde voor Karl-Marx-Stadt en Jena. Maar geen enkele DDR-kicker scoorde zo vaak 229 doelpunten als Joachim “Strich” Streich uit Magdeburg, die in 1975 van Rostock naar de Elbe werd gehaald om de eerste winnaar van de FCM Europa Cup te worden.

Maagdenburg was overigens de eerste en enige Eurocup-winnaar in de DDR. Op 8 mei 1974 won de 1. FCM in Rotterdam de European Cup Winners’ Cup tegen het zeer geliefde AC Milan met 2-0. Voor de pers was het een duel tussen David en Goliath. Het Rotterdamse publiek toonde daarentegen weinig belangstelling. Slechts 5.000 toeschouwers verloren zich in de wijde cirkel van de Kuip – een absoluut minpuntrecord voor finales in de Europese bekergeschiedenis. Slechts 350 door de staat gekozen ‘FCM-supporters’ mochten de winnaar van de DDR Cup vergezellen, inclusief de bemanningen van vijf koopvaardijschepen die zich toevallig in Rotterdam bevonden, ongeacht of ze voetbalexperts waren of niet.

Dixie’s legendarische Dresden-rotonde in het Rudolf Harbig-stadion

Het was echter Hans-Jürgen ‘Dixie’ Dörner van Dynamo Dresden die een legendarische speler uit de Premier League werd en op elegante wijze de beruchte ‘Dresdner Kreisel’ als libero bestuurde. Op hun hoogtepunt in de jaren zeventig speelden de Saksen veruit het beste voetbal in de Oberliga.

Even legendarisch en een politiek vraagstuk was de achtste finales van de Europa Cup tegen FC Bayern München op 7 november 1973, die in Dresden op 3-3 eindigde. Bayern won de heenwedstrijd echter met 4-3. Er waren dus 13 doelpunten voor heel Duitsland in twee wedstrijden, die Bayern met 7:6 en de kwartfinales won.

Bijna twintig jaar lang trok Dörner zijn voetbalschoenen aan voor Dynamo Dresden, waar hij uitgroeide tot een clubicoon, vijf kampioenschappen en vier bekers won en 392 competitiewedstrijden speelde als libero. Voetbalexperts noemden de gazonbalkunstenaar de ‘Beckenbauer van het Oosten’. Dörner speelde precies 100 wedstrijden voor het nationale team van de DDR. Hij won in 1976 de gouden medaille met de Olympische selectie. Dixie overleed in januari 2022 op 70-jarige leeftijd.

Geef een reactie