Inboedel DDR Museum Döberitz verkocht: 18.000 euro voor Barkas

De inboedel van het DDR Museum Döberitz is verkocht. Op een veiling was er vooral vraag naar één voertuig, maar er werden ook veel andere historische stukken geveild.

Alles is onder de hamer gegaan: het DDR Museum in Döberitz is geschiedenis. Op een veiling van het Berlijnse veilinghuis Historia werden zaterdag in Berlijn zowel fysiek als ook online voertuigen, speelgoed en alledaagse voorwerpen verkocht. Het veilinghuis was zeer tevreden. “We hebben in totaal 240.000 euro verkocht op de veiling”, zegt kunsthistorica Christina Schulze. Op de veiling van het DDR Museum in Dresden in juli werd slechts zo’n 170.000 euro opgehaald.

De belangstelling voor de collectie uit Premnitz was groot: “Alles is verkocht”, aldus de kunsthistorica. “De live bieders zijn omgedraaid.” Veel bieders kwamen uit Oost-Duitsland.

De beste meerprijs was een Barkas-ambulance van 18.000 euro, aldus Schulze. Een zeldzame Trabant ging voor 7.000 euro weg – de vanafprijs was beide keren 100 euro.

Het DDR-museum in Döberitz, een wijk van Premnitz in Havelland, bevatte bijzondere schatten uit de geschiedenis van de DDR. Manfred Hüsges, afkomstig uit Mönchengladbach in Noordrijn-Westfalen, verzamelde 40.000 voorwerpen, voertuigen, speelgoed en alledaagse voorwerpen en stelde deze tentoon in een ruimte van 400 vierkante meter in een voormalige danszaal.

Op de veiling konden de verzamelaars bieden op hele vitrines, planken, voertuigen, maar ook een modelspoorbaan , poppen, lampen en radio’s. Het ‘Pebeland’ toont een stad met NVA-kazernes, consumptiegoederen en een stadhuis gemaakt van Pebe-plastic stenen, het Oost-Duitse equivalent van Lego. Tevens werd namens de erven het museumhuis aangeboden. Dit bracht 50.000 euro op, de vanafprijs was 30.000 euro.

Hüsges verbouwde het voormalige restaurant en opende het in 2014 als DDR-museum. Hij stierf een paar jaar geleden. Volgens het veilinghuis zijn er vervolgens met hulp van de gemeente meerdere pogingen ondernomen om het museum te behouden – telkens zonder succes.

Foto: Klaus-Ditmar Gabbert

Geef een reactie