DDR Museum Dresden sluit de deuren

Historische brandweerkorpsen voor de Simmel-markt en de hoogbouw op de Albertplatz trekken nog steeds bezoekers naar het DDR-museum in Dresden. Maar de dagen van het museum, dat in 2017 haar deuren opende op 1900 vierkante meter, zijn geteld. Op veel expositiestukken staat al ’te koop’, geldschieters moeten hun expositiestukken nu snel terugkrijgen.

“We schrikken, we moeten ons spoorsysteem van 6,50 meter bij 4,50 meter volledig ontmantelen en zijn dan dakloos”, legt Matthias Beckert (55) uit. Voor de voorzitter van de in 1972 opgerichte ‘Modellbahnfreunde Dresden’ kwam de beëindiging als een donderslag bij heldere hemel.

Maar museumeigenaar Peter Simmel (63) blijft onvermurwbaar: “De belangstelling voor de DDR is merkbaar afgenomen. Waren er in het openingsjaar nog 80.000 bezoekers, nu na corona is dat nog maar tien procent. Leerlingen lopen verveeld door de gangen, bejaarden sterven en toeristen waarderen deze 20e-eeuwse devotievoorwerpen niet. Daarom sluiten we eind mei.”

Multimiljonair Simmel, eigenaar van 25 EDEKA-winkels met 1.500 medewerkers, opende het museum zes jaar geleden en gebruikte het om reclame te maken voor zijn pas geopende winkel in Dresden Neustadt.

Hiervoor kocht hij het insolvente Radebeul ‘DDR-Museum Zeitreise’ met meer dan 50.000 exposities en grote exposities (waaronder 140 voertuigen) voor 50.000 euro uit de failliete boedel. Met 3.500 vierkante meter tentoonstellingsruimte was het het grootste museum in zijn soort, maar de particuliere verzamelaar Hans-Joachim Stephan (67) bouwde zo’n 212.000 euro aan schulden op. Zelfs de hulp van Hollywood-ster Tom Hanks (66) kon zijn levenswerk in 2016 niet redden.

Simmel deed destijds een grootse belofte: “We zullen de DDR doen herleven in het hart van Dresden.” Hij huurde zelfs gespecialiseerd personeel in voor zijn museum. Complete DDR-kantoren, een consumentenmarkt, kinderkamers, klaslokalen, 50 jaar oude vakantietenten worden hier gepresenteerd.

Nu heeft de DDR zijn beloop in Dresden en worden de laatste restanten verkocht.

Geef een reactie