Het IJzeren Gordijn had een gat in Lübeck

De DDR is al meer dan 30 jaar geschiedenis. Maar er zijn nog nieuwe ontdekkingen. Het grensmuseum in Schlutup heeft nu documenten ontvangen die een ‘gat’ in de grensinstallaties laten zien. Hier konden Oost-Duitse agenten ongemerkt switchen tussen Oost en West.

Na de divisie was het voor agenten nog steeds gemakkelijk om tussen Oost en West te bewegen. De eerste hindernissen waren gemakkelijk te overwinnen. Minder bewoonde gebieden zoals het Harzgebergte werden gebruikt. “Toen merkte de DDR dat Lübeck de enige grote stad direct aan de grens was”, meldt Ingrid Schatz van het Grenzdokumentationsstätte in Lübeck-Schlutup.

Het kleine museum heeft inmiddels documenten ontvangen over hoe de agenten de grens konden oversteken. Er waren nauwkeurige kaarten. En ook duidelijke instructies. De grenstroepen mochten op bepaalde tijden een gebied niet bewaken. Als ze per ongeluk een agent ontdekten, moesten ze hem arresteren zodat de camouflage niet zou worden opgemerkt.

Er zijn ook nieuwe bevindingen uit een ander gat in het IJzeren Gordijn: een tunnel in Wesloer Forst, die oost en west met elkaar verbond.

Geef een reactie