De mooiste Trabant schittert in het brons

Een prijswaardige cabriolet en erwtensoep bepaalden de keuze voor de top Trabi in Quilow. En toen was er een moment dat zelfs geharde jongens tranen in de ogen brachten.

Elk jaar is de ‘Top Trabi Wahl MV’ het eerste hoogtepunt van het seizoen voor de Trabbi Buggy Club ’93’ uit Quilow. Uit alle Oosterse voertuigen waar in de wintermaanden druk aan gesleuteld en geknutseld is, worden de mooiste modellen gekozen. Degene met de minste foutpunten wint de wedstrijd. Daarnaast praten mensen over bier en erwtensoep en rijden ze een of twee rondjes in de mooie autootjes.

Zo simpel is het – zo populair is het evenement onder autoliefhebbers. Maar liefst 52 trotse autobezitters kwamen zaterdag 4 maart weer langs om hun voertuig te laten keuren. Er waren meer dan dertig prijzen te winnen in verschillende categorieën. Ze werden bekroond met oorkondes en trofeeën, die deze keer de burgemeester van de gemeente, Sebastian Hornburg, voor de vereniging had gesponsord.

De eerste plaats en de grootste trofee ging naar Maik Krüger uit Wismar met zijn glimmende bronzen 1.1 limousine met VW-motor, die werd omgebouwd tot cabriolet. De auto is uit 1989 en de 40e auto in deze serie die van de lopende band in Mosel bij Zwickau rolde, weet Maik Krüger goed. Hij had vorig jaar de Trabant gekocht. Maar sindsdien bezorgt de auto hem hoofdpijn, geeft hij toe. Nadat het luchtige ‘racekarton’ pas een jaar of 15 in de garage van de vorige eigenaar had gestaan, viel het nog niet mee om de schat weer aan het rijden te krijgen. Inmiddels had Krüger de Trabi zelfs te koop aangeboden.

“Maar gelukkig heeft niemand zich gemeld”, zegt de man uit Wismar vandaag de dag en heeft alle reden om trots te zijn op het werk dat hij in de auto heeft gestoken. De vakjury gaf hem slechts zeven foutpunten, waarmee hij de winnaar van de wedstrijd van dit jaar werd. Het gemiddelde lag dit jaar rond de 40 foutpunten, vult clubbaas Jens Rüberg aan, die zich naast de auto’s ook bekommert om de gemeenschap van Trabi-enthousiastelingen.

En omdat er meer bij komt kijken dan alleen het lidmaatschap van een club, aarzelden ze niet als iemand uit hun midden hulp nodig had. Voor Mike uit Dresden werd een grote collecte gehouden. Anders is hij vaak degene die anderen een handje helpt. Velen kennen hem als ‘Badjas Mike’ van de Trabi-bijeenkomst in Anklam. Daar is de bejaardenverpleegkundige met de badjas als onderscheidend kenmerk en zijn kat op sleeptouw al een kleine beroemdheid.

Maar Mike is deze winter hard geraakt. In januari stak een brandstichter zijn tuinhuisje in brand en twee bromfietsen, twee QEK-caravans, waarmee hij altijd naar West-Pommeren kwam, en verschillende Trabi-onderdelen brandden met de talloze herinneringen. Tot nu toe hebben noch de verzekering, noch de dader de veroorzaakte schade betaald. De Dresdener moet nu diep in de buidel tasten om de restanten van de brand op eigen kosten als gevaarlijk afval af te voeren.

Als onderdeel van de prijsuitreiking werd ‘Bademantel-Mike’ verrast door zijn clubvrienden met het resultaat van een donatie-inzameling. Een moment dat heel wat van de verder robuuste Trabi-fans tot tranen toe ontroerde. Want Jens Rüberg en zijn collega’s overhandigden geen cheque, maar een complete caravan, type QEK-Junior, voor een nieuwe start.

Daar had de Dresdener niet van durven dromen. Na een moment van sprakeloosheid bekeek hij zijn ‘nieuwe’ oude man van dichtbij en maakte de eerste renovatieplannen met zonnepanelen op het dak, een comfortabel bed en andere uitrusting, net als de twee voorgaande modellen. “Ik krijg het waarschijnlijk niet klaar tegen de tijd van de Trabi-bijeenkomst dit jaar, maar het komt uiterlijk volgend jaar met ons mee”, kondigt Mike aan.

De grote Trabant-bijeenkomst rond het zondagsweekend van 17 tot 21 mei zou ook dit jaar weer het hoogtepunt van het Trabbi Buggy Club-jaar moeten zijn. Vooraf zullen de Trabi-vrienden echter betrokken zijn bij de 11e Simson en MZ exit op 6 mei vanaf het marktplein van Anklam en organiseren ze de 2e Anklam Airport Dance Night op het vliegveld van de Hanzestad op 13 mei, laat Jens Rüberg weten.

Geef een reactie