Treinfans willen de 60 jaar oude DDR-prestigetrein weer op de rails krijgen

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd het beschouwd als één van de vlaggenschipproducten van de DDR, de laatste jaren is het gewoon aan het wegrotten. Nu wordt een VT 18.16 inclusief meerdere wagons uitgebreid gerestaureerd.

Tussen de Trabant en de Wartburg kende de DDR ook een aantal echte showcaseprojecten op het gebied van transport. Eén daarvan begon in de jaren zestig met de onopgesmukte sneltreinwagen ‘VT 18.16’ van de Deutsche Reichsbahn, zoals de staatsspoorwegen in de DDR destijds heette.

Van de VT 18.16 werden er slechts acht gebouwd, maar ze hadden het allemaal: Technisch gezien hadden de treinen tot 160 kilometer per uur kunnen rijden, alleen de omstandigheden van de Reichsbahn verhinderden dat ze op topsnelheid naar buiten konden rijden: sneller dan 120 km/u. mocht geen trein rijden op de Reichsbahn. Dit was dus geen enkel probleem voor de VT 18.16 dankzij zijn innovatieve en gestroomlijnde vorm.

Na meer dan 50 jaar aan de lijn zijn er nog maar drie van de acht VT 18.16’s over en daarvan zijn slechts delen bewaard gebleven. Eén daarvan rijdt binnenkort weer op een traject tussen Berlijn en Tsjechië – daar dromen treinliefhebbers in Halberstadt tenminste van.

Om ervoor te zorgen dat het plan echt werkt, werken momenteel meer dan 30 bedrijven aan de restauratie van de locomotief en zijn vijf rijtuigen. Ze halen onder meer de trein uit elkaar en zetten hem weer in elkaar, maar vernieuwen ook technische details die bij de bouw niet waren gepland: moderne toiletten horen daar net zo goed bij als een vergrendelingsmechanisme op de deuren zodat ze niet openen tijdens het rijden.

De reconstructie van de locomotief en zijn wagons wordt ook mogelijk gemaakt door de non-profit GmbH SVT Görlitz, opgericht in 2019: de federale regering ondersteunt de renovatie met vier miljoen euro en de deelstaat Saksen helpt ook met 300.000 euro. De overige 700.000 euro moeten de treinfans uit eigen middelen bijeenbrengen. Op termijn zou de VT 18.16 weer voor eigen geld moeten werken. Er zouden minstens 50 reizen per jaar nodig zijn, zoals de SVT Görlitz schat, om kostendekkend te zijn.

Geef een reactie