Tag des Gedenkens in Potsdam

Op 27 januari worden als nationale herdenkingsdag sinds 1996 jaarlijks de slachtoffers van het nationaal-socialisme herdacht. Lindenstraße 54/55 in Potsdam was een centrale plaats van nationaal-socialistisch geweld. Onderzoek, opheldering en herinnering aan deze plaats, zijn geschiedenis en het lijden van de slachtoffers die ermee verbonden zijn, is een van de hoofdtaken van de Stiftung Gedenkstätte Lindenstraße.

Vrijdag 27 januari vond in Potsdam een herdenkingsplechtigheid van de deelstaathoofdstad Potsdam plaats mede-georganiseerd door steunvereniging ‘Lindenstraße 54’.

Om 17.00 uur werd voorgelezen uit de fictieve briefroman ‘Adressat Unbekannt’, die in 1938 onder het pseudoniem Kressmann Taylor in de VS werd gepubliceerd. ‘Adressat Unbekannt’ nam de aanwezigen mee in het leven van twee vrienden in de VS in 1932. Dan gaat een van hen, een Duitser, terug naar zijn vaderland en raakt enthousiast over het nationaal-socialisme. Hij neemt steeds meer afstand van zijn Joodse vriend en vraagt hem uiteindelijk het contact te verbreken. Met dramatische gevolgen…

Geef een reactie