Cult Barkas uit het DDR Museum op weg naar de Harz Rally

Het voelt alsof elk van de 13 miljoen DDR-burgers er minstens één keer in heeft gereden: de Barkas. De 175.000 geproduceerde Barka’s, liefkozend bekend als de ‘Bulli van het Oosten‘, waren bijna nooit in privégebruik. Veel Barka’s werden geëxporteerd, bijvoorbeeld naar België of Nederland. Als ambulance, politie en brandweerwagen, NVA Barkas of als Barkas dieplader voor ambachtslieden vormde de transporter met de ronde ogen nog steeds het straatbeeld in de DDR.

Een van de laatste in de DDR geproduceerde Barka’s uit 1989 gaat nu weer op grote tour. Wuivende mensen langs de kant van de weg en geïnteresseerde toeschouwers die de schattige auto willen inspecteren en onthouden zijn gegarandeerd.

Normaal staat de olijfgroene Barkas van het DDR Museum op de Gendarmenmarkt in Berlijn en maakt reclame voor de tentoonstelling als ambassadeur. Maar het collector’s item is nu op een grote reis. Beursmanager Sören Marotz neemt de Barkas B 1000 stationwagen mee op het avontuur naar een klassieke autorally: de Saxon Masters Classic.

“Onze Barka’s verlieten de eindmontagewerkplaats in Hainichen bij Karl-Marx-Stadt in 1989, kort voor de introductie van de onder VW-licentie geproduceerde viertaktmotor, en werden geleverd aan de NVA. De auto, die inmiddels technisch en optisch gedeeltelijk is gerestaureerd, is via verschillende stations, waaronder het hoofdbureau van politie in Eberswalde, in het DDR Museum terecht gekomen”, zegt Sören Marotz.

Bij de Saxon Masters Classic Rally is hij als ambassadeur van het DDR-museum in het Ertsgebergte en rond Chemnitz onderweg en komt zo heel dicht bij zijn oorspronkelijke productieplaats.

Voor aanvang van de reis werd de Barkas nog eens op de proef gesteld, maar vooral werd het vloeistofpeil gecontroleerd.

De oldtimer maakt echter geen kans om de Saxon Masters Classic Rally te winnen. “Een Trabi is makkelijk te besturen, een Barkas niet”, zegt Sören Marotz. “Door de constructie trekken de remmen altijd in één richting”, legt hij uit. “Duplex trommelremmen zijn de namen van de onderdelen die het rijden buitengewoon speciaal maken. Al even gek: de motor zit verstopt onder een grijze kap tussen bestuurder en passagier. Als je het deksel verwijdert, brult het luid als je gas geeft.”

“De bestuurder zit voor de voorwielen en heeft een bijzonder ruimtegevoel”, zegt Sören Marotz. Hij verwacht spierpijn in zijn biceps, gezien de vele bochten op de kleine wegen in het Ertsgebergte en het ontbreken van stuurbekrachtiging.

Maar de motor is eersteklas. “Vooroorlogse goederen”, zegt Marotz, gebaseerd op de voorganger F9 uit 1938. Met 46 pk en een topsnelheid van 100 kilometer per uur heeft de Berlin Barkas veel te doen om gelijke tred te houden met de sportwagens die ook op bord.

Foto: Gerd Engelsmann

Geef een antwoord