Barkas blaast 60 kaarsjes uit: De ‘Bulli van het Oosten’ wordt nooit vergeten!

Zestig jaar Saksische cultuurgoederen: naast Trabant en Wartburg heeft ooit de Barkas 1000 het straatbeeld in het Oosten bepaald. In 1962 werd de snelle transporter op de handelsbeurs van Leipzig gepresenteerd.

De serieproductie van de klassieke auto begon op 14 juni 1961 in Hainichen, Saksen . Hij werd gebruikt als minibus, ambulance of brandweerwagen – een echte alleskunner.

Ondanks aanvankelijk slechts 42 pk, werd de ‘Bulli van het Oosten’ al snel het object van Saksische verlangens. Maar waar het Westen vertrok in VW-minibussen, bleef het Oost-model buiten bereik voor de meeste DDR-burgers.

De parel van de auto-industrie werd destijds gemaakt voor staatsbedrijven. Anders was de enige manier om het model te bemachtigen via Westerse familieleden, die via de ‘Genex’-geschenkservice ongeveer 16.500 Duitse mark schonken.

Maar niet alleen in dit land wisten de Barka’s te scoren. “Het voertuig stond in een internationale vergelijking op topniveau”, benadrukt Siegfried Bülow (70), voormalig baas van Barkas. “Bewijs hiervan was de export van de voertuigen naar tal van Europese landen – zoals België, Nederland en Scandinavië.”

Maar ook aan de bekendheid van de ‘Ostbulli’ kwam een ​​einde. Door gebrek aan investeringen kon de productie de Westerse fabrikanten niet meer bijbenen en werd op 10 april 1991 gestaakt. De cultwagen ging, de fans bleven.

Geef een antwoord