Nadja Uhl over de DDR: “Je voelde je erg beschermd, kinderen werden goed behandeld vanuit educatief oogpunt”

Actrice Nadja Uhl maakte de DDR nog uit de eerste hand mee; ze groeide op in Brandenburg. In een interview ter gelegenheid van haar nieuwe serie blikt ze terug op de tijd waarmee ze niet alleen negatieve dingen associeert.

In de nieuwe misdaadserie ZERV wordt Nadja Uhl als voormalig commissaris van Oost-Berlijn teruggevoerd naar de tijd kort na de Koude Oorlog. In een interview met de Teleschau geeft de actrice openlijk toe dat ze met nostalgie terugkijkt op de jaren van haar jeugd, heel goed wetende dat haar perspectief sommige mensen beledigt.

De plot van de nieuwe serie neemt de kijker mee naar het jaar 1992. In het echte leven was Nadja Uhl toen al 20 jaar oud. De achtergronden van de opnames nemen Nadja Uhl mee naar een tijd die ze niet alleen kent uit verhalen en roept dierbare herinneringen op voor haar: “Ik vond het erg emotioneel. We schoten in Leipzig, waar ik in 1990 op mijn 18e naar de toneelschool ging. In de serie ben ik ongeveer even oud als mijn ouders toen, na de draaidag loop ik door de stad van mijn jeugd, speel tijdens de shoot in een perfecte DDR-sfeer en rijd op hoge snelheid een Wartburg, die ik kende eigenlijk alleen vanaf de achterbank als kind. Het is een beetje surrealistisch.”

Bovenal maakte de reis door de tijd haar duidelijk dat de klokken nooit stil staan ​​en dat ze de overgebleven tijd daarom verstandig wilde gebruiken. Ze vond het ook leuk om even terug naar de jaren 80 te worden gekatapulteerd, omdat ze toen echt genoot van het leven.

Hoewel ze zich bewust is van het feit dat ze minder vrijheid had dan kinderen en tieners van dezelfde leeftijd in het Westen, associeert ze ook goede herinneringen aan de tijd: “Ik ben opgegroeid in de DDR onder een zwaar gereguleerd systeem. Dat had voor- en nadelen. Je kon niet doen wat je wilde, maar je voelde je ook erg beschermd. Ik denk dat kinderen goed werden behandeld in de DDR, ook op het gebied van onderwijs. Ik weet dat het een onpopulaire mening is, want je denkt meteen aan de FDJ, aan vlagparades en ga zo maar door. Maar dat was alleen het frame, maar het heeft niemand bekrast.”

De actrice is zich echter ook bewust van het feit dat dit slechts een klein deel van haar leven is en dat het leven in de DDR allerminst zorgeloos of probleemloos was: “Het probleem in de DDR was dat de staatszorg doorging tot in de volwassenheid en verplicht werd. Je werd nooit vrijgelaten, maar de staat bleef je vertellen wat je moest doen en waar je eigen grenzen lagen. Ook de grenzen van je eigen vrijheid. Dit leren was een bitter moment in mijn jeugd.”

Toen het keerpunt toen terugkwam, leek ook zij ontroerd en opgelucht. Geografisch gezien laat Uhl het Oosten sowieso nooit helemaal achter zich: eerst kwam ze in Leipzig terecht, waar ze een opleiding tot actrice volgde, daarna woonde ze jarenlang in Berlin-Mitte en vandaag tenslotte in Potsdam.

Geef een reactie