Expeditie naar de verborgen ondergrond van Brandenburg

Er waren en zijn honderden bunkers op het grondgebied van de DDR. Veel van deze veelal ondergrondse, goed gecamoufleerde systemen zijn vooral rond Berlijn geconcentreerd. Het is nu mogelijk om in één van deze bunkers een kijkje te nemen.

Net achter de buitenwijken van Berlijn, vlakbij Schmöckwitz, daar verschijnen in het midden van een dennenbos twee dichtbeboste heuvels naast elkaar, een afbrokkelende trap leidt naar boven. Een metalen constructie die doet denken aan onderzeese bovenbouw. In het midden een rond luik, geen meter in doorsnee. Het roestige deksel wordt opengeduwd. De zaklamp verlicht een stalen ladder binnenin, gelast aan de rand van het luik. Maar de duisternis absorbeert het licht en laat alleen onze vragen flitsen: hoe diep gaat het? En: Kan de oude ladder ons weerstaan?

Voordat je een bezoekje brengt, is het aan te raden de website even te raadplegen die vele ins en outs laat zien.

Geef een reactie