Onderzoek naar het pioniershuis in Potsdam: het fotoarchief is ‘een echte schat’

Het ontmoetingspunt Freizeit in Potsdam viert haar 70e verjaardag. Daarom deed de Potsdamse historicus Johannes Leicht onderzoek naar de geschiedenis van de instelling, die in 1952 begon met de oprichting van het pioniershuis ‘Erich Weinert’.

Het huis en de bijbehorende tuin zijn in 1952 gebouwd op het terrein van de Nieuwe Tuin. Het was het eerste pioniershuis dat in de voormalige DDR werd gebouwd. Het ensemble en de gevel zijn geklasseerd als historische monumenten. Als het ‘Huis van jonge pioniers’ diende het vanaf het allereerste begin voor de vrijetijdsbesteding en de verdere opleiding van de kinderen. Op 7 maart 1957 kreeg het huis in aanwezigheid van Hans Marchwitza de naam van de communistische schrijver en Spaanse strijder Erich Weinert. Voor het huis lag een erebos met een gedenksteen. Het herinnerde aan de verdedigers van de Spaanse Republiek in de gevechten van 1936 tot 1939.

Na de val van de Berlijnse Muur dreigden ze, net als de meeste maatschappelijke instellingen in de voormalige DDR, met sluiting. Maar de medewerkers gingen gewoon door. Ze verwijderden alleen de politieke inhoud uit hun programma’s. Hun succes bewees hun gelijk. In 1998 dreigde – gezien de hoge renovatiekosten – opnieuw de sluiting, die voorkomen kon worden door protesten van de gebruikers. Sinds 2002 is het huis onafhankelijk eigendom van Malteser Werke gGbmH Keulen en werd het in 2006 gerenoveerd. Wegens onenigheid werd de sponsoring van de Malteser beëindigd. Sinds 1 januari 2011 wordt het ontmoetingspunt gezamenlijk gebruikt door Kubus GmbH (exploiteert ook het Bürgerhaus am Schlaatz), de Betreuungsverein Potsdam en de Kunstgenossen e.V.

Geef een antwoord