‘Blick zurück’ laat DDR-foto’s uit vergane tijd zien

Het fotografiewerk van Jürgen Nagel is sinds kort gebundeld in een inventaris van het leven in Oost-Duitsland tot aan de ‘laatste dag van de DDR’. Nagel reisde één dag voor de officiële hereniging van Duitsland met zijn camera door Oost-Berlijn. Hij documenteerde hoe het einde van de DDR en de aanstaande hereniging zich in het stadsbeeld lieten voelen.

Zijn foto’s van vervallen huismuren met politieke boodschappen, vernietigde verkiezingsaffiches en vervaagde DDR-symbolen weerspiegelen de ambivalentie van deze baanbrekende omwenteling. Wat deze foto’s tot unieke documenten maakt, is het oog van de fotograaf voor het absurde, voor komische details en tegenstrijdigheden. In zijn miniatuurverhalen vertelt hij over zichzelf en het dagelijks leven in de DDR tot aan de vreedzame revolutie.

Jürgen Nagel (1942) werd geboren in Berlijn en leerde voor fotochemie; was een geschoolde arbeider als fotograaf en gaf afstandsonderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Leipzig. Hij was freelance fotograaf voor beurzen, tentoonstellingen, reclame, culturele instellingen en uitgevers. Sinds 1967 is hij ook auteur van proza , poëzie en essays. Sinds 2003 heeft hij zijn werk op een lager pitje gezet. Jürgen Nagel woont in Altlandsberg.

Het boek van Nagel is online verkrijgbaar.

Geef een reactie