Herinner je ‘Heißer Sommer’ nog? Daarom viert de Oost-Duitse Chris Doerk haar 80ste verjaardag niet

Ooit was ze het droompaar van het Oosten met Frank Schöbel. Hun vrolijke hits raakten de zenuwen van het publiek. Nu is Chris Doerk 80 jaar, maar haar verjaardag vieren…: Dat doet ze al jaren niet.

Zoals al jaren het geval is, vierde Chris Doerk ook dit keer haar verjaardag niet. Het maakt niet uit dat ze 80 kaarsjes mocht uitblazen. “Een feestje om ouder te worden gaat er bij mij niet in. Ik vier het leven”, zegt de popzanger, die op 24 februari 80 werd. En dan, in het telefoongesprek met het Duitse Persbureau, klonk haar aanstekelijke lach weer, overlopend van geluk.

Doerk, die in Kleinmachnow bij Berlijn woont, staat al 60 jaar op het podium. Voor haar fans zal ze altijd Chris zijn. In de jaren zestig was ze samen met haar toenmalige echtgenoot Frank Schöbel een ster in de DDR. Ze werden beschouwd als een droompaar dat de zenuwen van het publiek raakte met humoristische, brutale hits en miljoenen platen verkocht. Ze zongen en dansten in de twee Defa-films ‘Heißer Sommer’ (1968) en ‘Nicht schummeln, Liebling’ (1972). Zonder hen zou een muziekshow op de Oost-Duitse televisie ondenkbaar zijn geweest. Na de scheiding in 1974 gingen ze ook professioneel hun eigen weg. Beiden bleven de Schlagermuziek trouw.

Het droompaar Schlager uit de DDR, Frank Schöbel en Chris Doerk, gefotografeerd met Pinksteren mei 1967 in Karl-Marx-Stadt (tegenwoordig Chemnitz). dpa/Manfred Uhlenhut

Doerk beperkt zich, hoewel velen het niet vermoeden, niet tot hits en feelgoodnummers. “Ik kan dingen anders doen”, zegt ze. Toen ze 68 werd, was er een reis naar de rockscene. Ze zegt: “Ik ben een rocker”. Ze smoorde “Highway to Hell” van AC/DC. Ze houdt van liedjes van de band Radiohead. “Mijn stem kan ook hard zijn”, zegt de zangeres een beetje weemoedig. Zoiets zou ze nog wel een keer willen doen.

Hoe word je een hitster? “Het begon voor mij allemaal met het ‘Heideröslein’, gezongen tijdens muzieklessen op school”, zegt Doerk, geboren in Königsberg. De klas applaudisseerde. “Dat gaf me moed. Ik was eigenlijk heel verlegen”, zegt ze, hoewel het moeilijk te geloven is. Toen won Doerk een talentenjacht. Later zong ze veel – de aanvankelijke verlegenheid nam snel af. Schlager, chansons of muzikale melodieën waren haar beroep.

Eigenlijk wilde ze mode-illustrator worden. “Maar mijn ouders raadden het af vanwege de lange trainingsperiode”, herinnert ze zich. Daarna werd ze een commerciële adverteerder – en een zangeres. Haar bekendheid hielp haar een baan als model te krijgen. Als jonge vrouw haalde ze de omslag van een DDR-modekrant en maakte ze een fotoserie van meerdere pagina’s: met kokerjurken die tegenwoordig weer modern zijn, witte leren laarzen en het donkere kortgeknipte kapsel dat al tientallen jaren haar handelsmerk is. Tegenwoordig draagt ​​ze altijd een baret en vlecht ze graag haar staartjes.

Zou ze vandaag een kans maken en zou ze overwegen om mee te doen aan een castingshow? “Dat zou niets voor mij zijn. Wie wint, wordt meteen in de toermachine gegooid, van nul naar 100. De roebel moet rollen”, zegt ze. Volgens de zangeres zou ze er niet tegen kunnen om zich op sociale media te moeten presenteren. “De vocale en artistieke vaardigheden zijn niet van belang.”

Doerk zit niet op Facebook, Instagram en Co. “Ik kan niet eens een computer gebruiken”, zegt ze. En je kunt het bijna niet geloven: de mobiele telefoon is genoeg voor haar. Ze gebruikt het om razendsnel oude foto’s van zichzelf, posts uit haar archief of audiobestanden van haar nieuwste liedjes te versturen. En ze meldt: “Bijna niemand vraagt ​​me nog om handtekeningen. Fans willen vooral een selfie met hun mobieltje.”

Doerk geeft toe dat ze een beetje geïnteresseerd is in roddels uit de kosmos van hitsterren en sterretjes. Ze bladert graag door de tijdschriften bij de dokter of de kapper en volgt de loopbaan van Helene Fischer. “Ik ben een fan van haar. Ze is prachtig, heeft een geweldige stem en fenomenale acrobatische vaardigheden.” En lachend voegt ze eraan toe: “Maar ik zou niet kunnen zingen hangend aan een touw met mijn hoofd naar beneden.” Hoewel, herinnert de zangeres zich: toen ze eenmaal in een oude Tweedekker vliegtuig, voor de piloot, alleen de lucht erboven. “En we zongen, volksliederen, in twee delen.”

Haar hobby’s vandaag: Ze heeft het breien herontdekt en leest veel. Zoon Alexander, die in Nieuw-Zeeland woont en wiens vader Frank Schöbel is, schonk haar twee kleinkinderen. Ze werkt aan hoeden en jassen voor de vier- en zesjarige jongens. En over haar liefde voor lezen zegt ze: “Ik koop meestal aanbevelingen van bestsellerlijsten en ben er nooit in gevallen.”

Nadat ze in 2021 vanwege Corona maar één keer op het podium kon staan, hoopt Doerk dit jaar weer op te treden. Er zijn drie contracten getekend, andere zijn in bespreking. “We zullen wel zien. Covid bestaat nog steeds.” Voor haar verjaardag schonk ze zichzelf een nieuw album met elf nummers dat net af is.

Geef een reactie