De Leipziger Montagsdemonstration nu als computerspel

De maandagdemonstratie van Leipzig in de herfst van 1989 kan nu in Berlijn worden herbeleefd als een digitaal spel. Verschillende personages – zoals Egon Krenz, een burgerrechtenactivist of een volkspolitieagent – nemen beslissingen die het verloop van de dag veranderen. De organisatoren van het Duits Historisch Museum hopen dat ze hierdoor meer directe toegang krijgen tot historische gebeurtenissen.

De maandagdemonstratie van Leipzig van 9 oktober 1989 kan nu in Berlijn worden herbeleefd met het digitale spel ‘Leipzig ’89 – Revolution reloaded’. Het Duits Historisch Museum (DHM) biedt deze bijzondere ervaring aan tot en met 27 maart. De game werd donderdag 24 februari gepresenteerd in Berlijn.

De demonstratiedag kan worden doorleefd met behulp van zeven echte of fictieve personages. De spelers kunnen concrete beslissingen nemen die het verdere verloop van de dag beïnvloeden. De cijfers zijn bijvoorbeeld gebaseerd op Egon Krenz, die destijds verantwoordelijk was voor veiligheidskwesties in de hoogste DDR-leiding, een volkspolitieagent, een SED-kameraad, een burgerrechtenactivist of de cameraman via wie de opnamen van de demonstratie naar het Westen kwamen.

Vier tot vijf beslissingen per personage zorgen ervoor dat de dag anders verloopt. Zo kan de burgerrechtenactiviste vroegtijdig worden opgepakt omdat ze wordt betrapt op het kopiëren van een onrechtmatig beroepschrift. Krenz kan de veiligheidstroepen sturen, wat leidt tot conflicten die historisch niet in in de realiteit hebben plaatsgevonden, maar het historische verloop en het succes van de demonstratie niet verandert.

De game is gezamenlijk ontwikkeld door historici en game-ontwikkelaars. Voor de makers is het spannend om historische ervaringen over te brengen met moderne digitale methoden. “Dat betekent ook dat veel bezoekers een mening hebben over wat er toen gebeurde”, zegt historica en projectmanager Elisabeth Breitkopf-Bruckschen.

Het spel is ook gekoppeld aan individuele exposities bij de DHM, zoals originele folders, SED-feestbadges of een partijleiderstelefoon. Deze objecten creëren een verbinding met de gebeurtenissen, niet alleen voor de mensen die destijds bewust de tijd beleefden.

De demonstratie op maandag in Leipzig in oktober 1989 is een van de centrale bouwstenen van de vreedzame revolutie, die de machtsstructuren van de DDR heeft uitgehold en ingestort. Meer dan 70.000 mensen gingen destijds de straat op in de stad. De vreedzame protesten, die eerder op andere plaatsen hadden plaatsgevonden, verspreidden zich vervolgens massaal over het land. De partijleiding van de SED nam later ontslag en de opening van de Muur op 9 november 1989 is wereldgeschiedenis.

Geef een reactie