Domein ‘.dd’: Het geheime internetadres van de DDR

Het domein www.berlin.dd – dat is waarschijnlijk wat de officiële website van Oost-Berlijn zou zijn geweest als de Muur niet was gevallen. De .dd-extensie zou het officiële internetadres van de DDR worden en de tegenhanger van het West-Duitse .de. Het is echter nooit geregistreerd in het Domain Name System. Al in de jaren tachtig kregen landen hun eigen afkortingen. De zogenaamde topleveldomeinen werden vervolgens toegewezen door de International Organization for Standardization (ISO) gevestigd in de VS.

Zowel toen als nu werden en worden nieuwe topleveldomeinen geautoriseerd door het Amerikaanse ministerie van Handel. Een hot item tijdens de Koude Oorlog. Zoals het vakblad ‘Heise.de‘ meldt, zijn er destijds pogingen van wetenschappers geweest om het beoogde internetadres van de DDR zonder tussenkomst van de staatsautoriteiten te laten goedkeuren. Maar dat gebeurde niet meer.

Met de hereniging werd de afkorting van de DDR van de ISO-lijst geschrapt. Vooraf werd echter de .dd-extensie gebruikt: de universiteiten van Jena en Dresden gebruikten de .dd in hun interne netwerken.

Geef een reactie