Herinneringen: Wat de DDR kostte

Wie herinnert zich nog wat de ‘EVP’ was in de DDR-tijden? Rainer Geike verzamelde details over geld, prijzen en waarden en schreef er een boek over.

Wat zou je ervoor kunnen kopen? Dit wordt Rainer Geike vaak gevraagd als hij zijn munten- en papiergeldverzameling laat zien. Of het nu de munten van 1 Mark zijn of de biljetten van 20 Mark, allemaal lang geleden, maar nog steeds aanwezig in het Panketal-huishouden van het Geike-paar. “Flesopener, moersleutel, wasmand, alles heeft de EPP erop.” Dat was de ‘kleinhandelsprijs’, een vaste prijs die in de Duitse Democratische Republiek werd vastgesteld voor alles wat er te koop was”, zo vertelt Geike.

Goed vakmanschap is onverwoestbaar, daarom kan Rainer Geike altijd veel laten zien. Maar dat was al snel niet meer genoeg voor de emeritus hoogleraar scheikundige technologie. “Ik begon onze documenten door te spitten en vond mijn eerste arbeidsovereenkomst na mijn studie techniek. In 1976 verdiende ik 790 mark bruto als wetenschappelijk medewerker. Hiervan is netto 576 mark uitgekeerd.”

Er waren twaalf werkdagen vakantie, het aantal doet je vandaag glimlachen. Bij het omgaan met het verleden werd Rainer Geike steeds nieuwsgieriger. Wat toen als vanzelfsprekend werd beschouwd, ligt nu in de duisternis van de vergetelheid. Dus lanceerden hij en zijn vrouw er een offensief tegen. “Ze vroeg haar collega’s om originele documenten zoals facturen of contracten van toen, ik wilde er een paar als cadeau voor mijn 65e verjaardag.”

Wat ze enthousiast en uitgebreid verzamelden, bracht veel kennis met zich mee. “Het abonnement op de Berliner Zeitung kostte 3,50 mark per maand, een kop koffie in een goed restaurant in Halle 85 pfennigs. Compleet, dat wil zeggen met melk en suiker, heb ik negen pfennig toegevoegd.” Rainer Geike besteedde 600 mark aan een gebruikte (!) zakrekenmachine. “Een echte zeldzaamheid in 1976, het was uit het Westen meegenomen door een student van een vriend van mijn grootmoeder.”

Jarenlang was het onderwerp een populair gespreksonderwerp onder familie en vrienden. Het zorgde altijd voor nieuwe ontdekkingen, verbazing en vreugde. “De gedetailleerde herinnering aan het eigen leven is duidelijk positief.” Om de reactie te verdichten, verzamelde Rainer Geike foto’s en informatie over zijn boek “Geld und Preise in der DDR – wat hebben we gekregen voor ons geld’ (in eigen beheer uitgegeven). Het is een kleine bestseller in zijn kringen.

Geef een reactie