In memoriam: DDR-voetballegende Hans-Jürgen ’Dixie’ Dörner

Voormalig DDR-voetballegende Hans-Jürgen ’Dixie’ Dörner, die ook wel de ’Franz Beckenbauer’ van het voormalige communistische Oost-Duitsland werd genoemd, is eerder deze op 70-jarige leeftijd overleden.

„Met ’Dixie’ Dörner hebben we niet alleen de grootste speler in de geschiedenis van de club verloren, we hebben ook iemand verloren die ons hele hart heeft veroverd”, aldus Dynamo-voorzitter Holger Scholze.

Dörner speelde tussen 1969 en 1986 558 wedstrijden voor de club en scoorde daarin 101 keer. Hij werd in 1977 aanvoerder en hij leidde Dresden naar hun beste seizoenen. Ook speelde hij 100 wedstrijden voor het voormalige Oost-Duitsland en pakte daarmee in 1976 olympisch goud tijdens de Spelen van Montreal.

Dörner speelde twee keer met zijn land tegen het Nederlands elftal in de kwalificatiecyclus voor het EK van 1980. Als aanvoerder moest hij toestaan dat Oranje een historische zege boekte in Leipzig, waar het na een 2-0-achterstand met 3-2 won.

Na de Duitse eenwording werd Dörner de eerste voormalige Oost-Duitser die trainer werd van een Bundesliga-club. Hij stond van 1996-1997 aan het roer bij Werder Bremen.

Geef een reactie