Lawaaioffensief in plaats van contemplatie

Kerstmis in 1961 is geen gelukkige tijd voor Berlijners. De Muur heeft de stad zes maanden geleden van elkaar gescheiden en de politieke fronten verharden zich weer voor de komende feestdagen.

De Senaat van West-Berlijn vecht voor vergunningen voor haar burgers. De DDR introduceert ‘nieuwe voorschriften voor cadeauartikelen’ en plaatst slagbomen bij de zeven grensovergangen van Oost- naar West-Berlijn – in ieder geval een indicatie van mogelijk openbaar verkeer. Tegelijkertijd begint het een ‘geluidsoffensief’ en stuurt oorverdovend lawaai naar de westelijke bewoners van de Muur.

In het Westen zijn ze daar flink tegen gekant. Tijdens de kerstdagen wordt het wat rustiger. West-Berlijners steken kaarsen aan op meer dan 1.000 kerstbomen langs de binnenstedelijke grens. De actie heet ‘Licht an die Mauer (Licht op de Muur)’. Het is bedoeld om de solidariteit van alle Duitsers op kerstdagen te onderstrepen. Een gepolitiseerd festival dat ook op de radio werd gevierd.

RIAS-reportage over het Oost-Berlijnse geluidsoffensief aan de Muur, 14 december 1961 (Bron: Archief Deutschlandradio, uitzending: Die Zeit im Funk, verslaggever: Erich Nieswandt)

Geef een reactie