BMW trekt arbeidsuren werknemers in Oost-Duitsland gelijk met die in het Westen

“Meer dan 30 jaar na de val van de Muur hoeven de BMW Group-werknemers in voormalig Oost-Duitsland geen drie uur meer te werken dan hun collega’s in het westen”, zei ondernemingsraadshoofd Manfred Schoch. Concurrent Volkswagen deed in mei een soortgelijke stap door een 35-urige werkweek in haar Oost-Duitse fabrieken in te voeren om de West-Duitse werkuren te evenaren. Het nam echter geen extra werknemers aan, maar verwachtte in plaats daarvan dat de Oost-Duitse fabrieken de productiviteit zouden verhogen.

BMW zal de arbeidstijd in zijn Oost-Duitse fabriek van 38 naar 35uur per week verminderen, in lijn met haar West-Duitse fabrieken, zei een woordvoerder vrijdag 5 november, in een beweging die door de ondernemingsraad werd verwelkomd als langverwachte gelijkheid 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur. Salarissen en werkuren blijven ongelijk tussen West- en Oost- Duitsland, en uit overheidsgegevens blijkt dat Oost-Duitse arbeiders iets langer blijven werken voor minder geld dan hun westerse tegenhangers.

BMW heeft zich vrijdag verbonden om de werkweek in zijn fabriek in Leipzig , onderdeel van het voormalige communistische Oost- Duitsland, in 2026 in drie fasen terug te brengen tot 35 uur en 300 extra werknemers aan te trekken om het tekort te compenseren. “Meer dan 30 jaar na de val van de Muur hoeven onze BMW Group-werknemers eindelijk geen drie uur meer te werken dan hun collega’s in het westen”, zei ondernemingsraadshoofd Manfred Schoch.

Het rivaliserende Volkswagen deed in mei dit jaar een soortgelijke stap door een 35-urige werkweek in haar Oost-Duitse fabrieken in te voeren om de West-Duitse werkuren te evenaren . Het nam echter geen extra werknemers aan, in plaats van te verwachten dat de Oost-Duitse fabrieken de productiviteit zouden verhogen.

Geef een antwoord