Eremedaille voor Roland Jahn

“We zijn mensen zoals u verschuldigd dat we vandaag een verenigd land zijn.” Met die woorden heeft Federaal president Frank-Walter Steinmeier aan Roland Jahn, het laatste hoofd van de Stasi-documentenautoriteit, een eremedaille overhandigd aan Jahn.

Roland Jahn kreeg de medaille voor zijn inzet om de SED-dictatuur op te knappen en werd hiervoor beloond met de Ster van De Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland. De president riep Jahn en aanwezigen op om de herinnering aan dit hoofdstuk van de recente Duitse geschiedenis levend te houden: “Daarom moeten deze getuigenissen van misdaden in de toekomst toegankelijk blijven voor inzicht”, aldus Steinmeier. Zijn hele toespraak staat online.

Roland Jahn, zichtbaar onder de indruk: “Het gaat niet alleen om het oplossen van onrecht, maar ook over het overbrengen van de waarde van mensenrechten en vrijheid.”

Foto: Der Bundesprasident

Geef een reactie