Politieke gevangenen werden als dwangarbeiders uitgebuit

Volgens een nieuwe studie hebben ongeveer 600 DDR-bedrijven gevangenen uitgebuit als dwangarbeiders. Dienovereenkomstig behoorden 180.000 tot 200.000 politieke gevangenen tot hen.

Naast het aantal van 600 was er nog een nog niet vastgesteld aantal andere gevangenen, zei onderzoeksdirecteur Christian Sachse onlangs in Berlijn.

Federaal minister van Justitie Heiko Maas (SPD) kondigde begin 2015 aan dat het slachtofferpensioen voor politieke DDR-gevangenen met 20 procent zou worden verhoogd. De Deutsche Bahn wil de rol van dwangarbeid in de DDR Reichsbahn in haar eigen onderzoeksproject verduidelijken, zoals CEO Rüdiger Grube zei. Volgens eigen verklaringen weet het autobedrijf Volkswagen alleen dat het zakelijke relaties had met DDR-instellingen waarin dwangarbeiders werden ingezet. Tot nu toe is er echter geen bewijs dat die dwangarbeiders dingen hebben gemaakt die vervolgens naar VW zijn gestuurd, zei een bedrijfswoordvoerder op verzoek.

Het gebruik van gevangenen was een door de staat gecontroleerd systeem van economische uitbuiting en politieke repressie, zei Sachse. Veel producten uit de productie van DDR-dwangarbeiders werden geëxporteerd naar westerse landen. De verwerking van dit hoofdstuk is pas eind 2012 van start gegaan. Het Zweedse meubelbedrijf Ikea had toen toegegeven dat het al sinds de jaren tachtig op de hoogte was van het gebruik van politieke gevangenen voor de meubelproductie.

Het onderzoek van Sachses is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Slachtoffers van Communistische Tirannie en, volgens hun informatie, gefinancierd door Ikea. Volgens de dossiers zouden directe contacten tussen westerse bedrijven en DDR-bedrijven, die het werk van de gevangenen zichtbaar zouden hebben gemaakt, volgens het onderzoek slechts in enkele gevallen hebben geresulteerd. Dergelijke kennis zou de westerse bedrijven er niet toe hebben gebracht hun handelsbetrekkingen te veranderen.

De oostelijke commissaris van de federale regering, Iris Gleicke, zei dat de resultaten van het onderzoek “een duidelijk bewijs zijn dat politieke gevangenen in de DDR systematisch onrecht zijn aangedaan”. De studie zou slechts het begin kunnen zijn van het onderzoekswerk. De voorzitter van de Vereniging van Slachtoffers, Rainer Wagner, stelde een centrale site voor voor de documentatie en verwerking van dwangarbeid in de DDR. Wagner pleitte ook voor de oprichting van een fonds voor voormalige dwangarbeiders waarin verantwoordelijke bedrijven uit Oost en West zouden moeten participeren.

Minister van Justitie Maas zei in Berlijn: “SED-slachtoffers lijden onder het onrecht dat hen is aangedaan, zowel fysiek als mentaal. Met het pensioen en de verhoging willen we dit onrecht financieel erkennen.” Het SED-slachtofferpensioen van momenteel maximaal 250 euro per maand wordt sinds 2007 uitbetaald en is verschuldigd aan mensen die minimaal 180 dagen in de DDR hebben vastgezeten. om politieke redenen.

In januari van dit jaar was het onderzoek ‘Knastware für den Klassenfeind’ al naar buiten gekomen. DDR-gevangenen produceerden beddengoed, gereedschapskisten, panty’s, koplampen en motorfietsen voor West-Duitse bedrijven. Volgens schattingen van de Stasi-administratie werden in de jaren tachtig jaarlijks minstens 200 miljoen D-Mark (ruim 102 miljoen euro) overgedragen aan goederen die uitsluitend waren gebaseerd op het werk van gevangenen.

Geef een antwoord