Tesla ontvangt acht miljoen euro uit DDR-activa voor Giga-Fabriek

De deelstaat Brandenburg steunt de Tesla-fabriek met controversieel DDR-geld, dat vooral bedoeld is voor maatschappelijke projecten . Dit veroorzaakt verontwaardiging, vooral onder vertegenwoordigers van SED-slachtoffers.

Aan tegenstanders geen gebrek in de nieuwe ‘Giga’-fabriek van de Amerikaanse autofabrikant Tesla. Nu echter onthult een verzoek van Die Linke een ander pikant detail: omdat de deelstaat Brandenburg vooral Elon Musk en zijn autobedrijf probeerde te overtuigen van de Oost-Duitse locatie – met geld uit de SED-activa. Milieuactivisten protesteren al lang tegen de bouw van de fabriek en vrezen de harde gevolgen voor de natuur en het land. De wet voorziet ook in dit geval en eist schadevergoeding. In het officiële Duits valt dit onder de term ‘compensatiemaatregel ruimtelijke ordening’.

In het geval van Tesla zijn er door de nieuwe gigafabriek in totaal 12,4 miljoen compensatiebetalingen opgestapeld, maar Tesla-topman Elon Musk hoeft daar maar een fractie van zelf over te nemen. De deelstaat Brandenburg neemt 8,1 miljoen euro over, zo maakte de regering begin dit jaar bekend op een klein verzoek van de politieke fractie ‘Die Linke’. Eerst meldde het bedrijvenportaal ‘Business Insider’.

Het geld komt echter uit een bijzondere bron: het zijn oude DDR- staatsmiddelen. Ironisch genoeg wordt de vestiging van het neokapitalistische bedrijf Tesla, dat zich bewust tegen ondernemingsraden en vakbonden verzet, gesubsidieerd door de overblijfselen van het socialisme in Oost-Duitsland.

Een ander antwoord van de deelstaatregering, dat beschikbaar is voor de ‘Business Insider’, laat zien dat de Tesla-subsidies afkomstig zijn van zogenaamde “PMO-fondsen”. Dit is geld dat voortkomt uit de activa van de partijen en massaorganisaties van de DDR, dat de SED-regering probeerde te verbergen op buitenlandse rekeningen. Alle activa zijn nog steeds niet terug in Duitsland.

Als Duitsland dergelijke activa ontdekt, hebben de nieuwe deelstaten er recht op – maar hoe ze ze gebruiken, is onderworpen aan vaste regels. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor bedrijfsontwikkeling met betrekking tot de staat en voor culturele en sociale doeleinden.

De deelstaten verschillen aanzienlijk, weet Dieter Dombrowski. De CDU-politicus is voorzitter van de Vereniging van Slachtoffers van Communistische Tirannie (UOKG) en destijds zelf politiek gevangene van het DDR-regime.

Vooral de verschillen tussen Berlijn en Brandenburg zijn groot. Terwijl de staatscommissaris in de hoofdstad rechtstreeks naar de verenigingen schreef voor nieuwe fondsen, bleef het “een geheime opdracht in Brandenburg”, zegt Dombrowski, die ook in het staatsparlement zat van 1999 tot 2019.

De herkomst van geld leidt ook tot harde kritiek vanuit andere politieke kampen. Het linkse Kamerlid Christian Görke , dat samen met Thomas Domres het verzoek aan de regering deed, zei in een interview met t-online: “Het is niet alleen moeilijk om over te brengen dat de belastingbetaler – anders dan gebruikelijk – nu ook 8,1 indirect miljoenen aanneemt van euro’s aan compensatiekosten in het kader van het ontwikkelingsplan van een bedrijf dat eigendom is van een van de rijkste mannen ter wereld.”

Tegelijkertijd benadrukt de huidige deelstaatregering dat Tesla zal worden behandeld als elke andere aanvrager, bekritiseert de linkse politicus. Görke heeft zelf vele jaren regeringservaring in Brandenburg: van 2014 tot 2019 was hij minister van Financiën en vicepremier van de deelstaat Brandenburg.

De staatsvoorzitter van Die Linke, Katharina Slanina, vindt hier duidelijkere woorden over: de compensatiebetalingen grotendeels uit openbare middelen financieren is ronduit belachelijk. Het is onaanvaardbaar dat multimiljardair Musk de risico’s en bijwerkingen van zijn project op de schouders van het grote publiek schuift, maar zelf de winst binnenhaalt.”

De oorsprong van de betalingen leidt tot grote woede bij verenigingen van slachtoffers, zoals het UOKG: “Vorige week was het 60 jaar geleden dat de muur werd gebouwd – dus het is een heel slecht teken dat de staat Brandenburg de op twee na rijkste man ter wereld heeft de wereld 8,1 miljoen illegale DDR-fondsen om compensatiebetalingen beschikbaar te stellen. Dat is verontrustend”, zegt Dombrowski.

Lange tijd heeft de deelstaatregering de oorsprong van de fondsen niet genoemd. Links jaagde maandenlang op informatie over de herkomst van de betalingen. Al in februari reageerde de deelstaatregering op een klein verzoek van links dat Tesla werd gefinancierd met 8,1 miljoen euro. Maar waar deze vandaan komen was toen nog verborgen. Links eiste vervolgens in een persbericht dat er een einde zou komen aan de ‘verwarring over Tesla-financiering’.

Links benadrukt in de mededeling ook hoe ongebruikelijk de deelname van het land aan de compensatiebetalingen is. In het antwoord gaf het land ook toe dat dit eigenlijk niet de gebruikelijke procedure was.

Desalniettemin ziet de deelstaatregering geen probleem in de structurele financiering van miljardair Musk: zij rechtvaardigt de betaling door te stellen dat de algemene voorwaarden voor het overnemen van de compensatiebetaling door de gemeente al zijn vastgelegd in het ontwikkelingsplan voor de site. De staat had het geld overgemaakt aan de gemeenschap. Dit nam op zijn beurt een groot deel van de compensatiebetalingen over die de Amerikaanse groep eigenlijk moest betalen.

Dombrowski vindt deze onderbouwing onvoldoende: “Deze gelden zouden gebruikt moeten worden voor projecten die verband houden met het SED-onrecht – en dat is bij Tesla zeker niet het geval.”

Juridisch kan het geld ook gebruikt worden voor infrastructurele maatregelen, benadrukt de politicus en voorzitter van het UOKG, maar wijst erop dat het geld beter geïnvesteerd kan worden in sociale infrastructuur. “Daar bedoel ik niet alleen gedenktekens mee”, zegt Dombrowski. “Het zou het ook mogelijk maken om scholen te digitaliseren of bejaardentehuizen of voorzieningen voor gehandicapten uit te rusten. Mijn prioriteit zou niet Tesla zijn.”

Geef een reactie