Autofabrikant Tesla bouwt fabriek op voormalig Stasi-grondgebied

Het bos in de buurt van Grünheide, waar de Amerikaanse automaker Tesla binnenkort een fabriek gaat bouwen, behoorde ooit toe aan de Stasi. Er zijn ook sporen van een nederzetting waar postkantoren werden geplunderd en brieven meer dan 30 jaar geleden werden geopend.

Tot op de dag van vandaag beweren sommigen dat deze nederzetting nooit heeft bestaan, maar sporen van deze nederzetting zijn nog steeds te vinden in het bos bij Grünheide. Er wordt gezegd dat het de overblijfselen zijn van een zeer geheim Stasi-eigendom. En ze zullen verdwijnen zodra Tesla de bomen voor zijn fabriek hier laat vallen.

Tot voor dertig jaar geleden was zelfs de afrit van de A10 bij Freienbrink aan de oostelijke ring rond Berlijn niet toegankelijk voor normale DDR-chauffeurs. Blijkbaar zou niemand mogen weten wat er daar gebeurde, dat er überhaupt een infrastructuur in dit bos was. Slechts twee jaar geleden begonnen leden van de plaatselijke vereniging voor thuisland onderzoek te doen naar het verwarde en zeer geheime verhaal.

De Grünheider Ulrich Kohlmann en zijn collega’s ontdekten onder andere dat postcontroles zouden hebben plaatsgevonden in een grote hal. “Postcontrole is enigszins triviaal. Hier werden pakketten geplunderd en brieven geopend. De inhoud van de pakketten uit West-Duitsland bleek daar te zijn verkocht”, vertelt Kohlmann.

Daarnaast waren er kampen voor militaire goederen en het bezit van vertrokken DDR-burgers. Er zouden meer dan 500 mensen hier hebben gewerkt. Kohlmann gaat ervan uit dat het ministerie van Staatsveiligheid (MfS) de grootste werkgever in Grünheide was. Omdat hij nog eens 20 serviceobjecten op andere locaties kon identificeren, gaat de thuisclub ervan uit dat veel Stasi-medewerkers ook op aangrenzende locaties woonden. “Dat zou een reden kunnen zijn waarom zoveel mensen niet over deze dingen willen praten”, zo besluit Kohlmann.

Geef een antwoord