DDR-acteur Herbert Köfer op 100-jarige leeftijd overleden

Acteur Herbert Köfer is overleden, hij stierf op 100-jarige leeftijd, zo maakte zijn weduwe zaterdag bekend. Köfer stond meer dan acht decennia op het podium en voor de camera en was in de DDR-tijd een veel gezien persoon maar was ook na de val van de Berlijnse Muur erg bekend.

Geboren in Berlijn, stond hij ongeveer 80 jaar op het podium. Hij was theater- en filmacteur, presentator en stemacteur. Vooral in zijn sterrol als opa Paul Schmidt in de DDR-televisieserie ‘Rentner haben niemals Zeit’ (Gepensioneerden hebben nooit tijd, red), speelde hij zichzelf in de harten van het publiek.

Vanaf het allereerste begin was Köfer een bepalend gezicht van de DDR-televisie: in 1952 las hij daar het eerste nieuws – in de ‘Aktuellen Kamera’. Hij was er ook voor de laatste uitzending op oudejaarsavond 1991. Hij speelde in DEFA-films zoals ‘Nackt unter Wölfen’ (1963) en, na de val van de Muur, in populaire tv-series zoals ‘In aller Freundschaft’, ‘SOKO Leipzig’ of ‘Ein starkes Team’. “Werk houdt mij jong”, heeft hij meermaals benadrukt.

Foto: André Karwath aka Aka – Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5

Geef een reactie