DDR-persoonlijkheid Otto Franz Weidling krijgt eigen straat in Dresden

Otto Franz Weidling (1924-1985) was een van de echt grote DDR-televisiesterren. Zijn presentaties op televisie in ‘Ein Kessel Buntes’ waren legendarisch. De talkshow ‘Treff mit O.F.’ maakte hem eindelijk populair. Weidling woonde in Dresden en werd in 1985 begraven op de Heidefriedhof. Nu is er een straat naar hem vernoemd.

“Hij modereerde, ik zong. In mijn begintijd vond ik het erg leuk om met hem uit te zijn – ook omdat hij toen al een Volvo had, dat was uiterst zeldzaam. ‘Ontmoeting met O.F.’ – ik heb daar altijd met plezier naar gekeken”, herinnert zich Tv-veteraan Gunther Emmerlich (76) als hij herinneringen ophaalt over zijn DDR-metgezel. En: “Hij was een omhulsel van het woord schepping.”

Weidling was geliefd bij het grote publiek in de DDR . Hij kon ook de politiek op de hak nemen, maar dat leidde voor hem op een bepaald moment tot een werkverbod. Zo zei hij eens ‘Ons nationale team speelde tegen de USSR, we wonnen, we verontschuldigden ons er ook voor …”

Toen hij op 27 april 1984 het nieuwe Friedrichstadt-Palast opende als moderator voor de partij- en staatsleiding in Oost-Berlijn, had Günter Mittag , economisch directeur van de SED, een hekel aan enkele van Weidlings tegen hem gerichte punten. In de herhaling van de televisieopname werden niet alleen de kritische opmerkingen maar bijna alle scènes waarin Weidling verscheen eruit geknipt. Weidling werd in de DDR van de televisie verbannen en kreeg in feite een werkverbod.

Geef een antwoord