Brede instemming van de Bondsdag: ‘Geef de slachtoffers een gezicht’

De vereniging ‘Geef de slachtoffers een gezicht’ om aandacht te geven aan slachtoffers van het SED-regime heeft onlangs brede steun gekregen van de Bondsdag om de historische muurkruisen tussen de Reichstag en de Brandenburger Tor in Berlijn te vernieuwen. Ter gelegenheid van de aanstaande 60ste verjaardag van de bouw van de Muur en het prikkeldraad, wil de vereniging de herdenkingskruisen herontwerpen die ooit door de Berlijnse burgervereniging waren opgericht onder de titel ‘De slachtoffers een gezicht geven’. In de toekomst zullen portretten, geboortedata en een korte biografie worden toegevoegd aan de namen en de data van overlijden. De inhuldiging van het nieuwe herdenkingskruis vindt plaats op 13 augustus om 11.00 uur in aanwezigheid van eerdere schenkers en sponsors (hoek Scheidemannstrasse en Ebertstrasse).

Acht van de 16 kruisen zijn al vernieuwd, waaronder de nagedachtenis van Chris Gueffroy, die het laatste slachtoffer was dat werd neergeschoten door de DDR-grenswachten in het jaar dat de Berlijnse Muur viel.

Vele fracties in de Bondsdag reageerden positief op het voorstel.

Geef een antwoord