Bouwplannen voor grondgebied voormalige nucleaire DDR-bunker

Het zijn de overblijfselen van de Koude Oorlog en het geheime toevluchtsoord van het SED-regime: de verborgen atoombunker van Dresden uit de jaren zestig te midden van geprefabriceerde bouwgebieden. Er zijn er nog steeds minstens vier in deze stad. Meer dan 30 jaar buiten gebruik gesteld, gedeeltelijk gestript, overwoekerd door onkruid en vergeten, is de stad nu onder meer van plan om er huizen op te bouwen.

Een van de gestandaardiseerde bunkers van het type ‘SBW 600’ (‘Schutzbauwerk 600’) is verborgen op de binnenplaats van Liliengasse bij het AOK-gebouw in Seevorstadt. Alleen de stalen deuren van de nooduitgangen en ventilatiebuizen onthullen voor de kenner wat zich hier in de grond bevindt.

De voormalige burgemeester van Dresden, dr. Wolfgang Berghofer (78) vertelt: “Bovenal hadden we bunkers voor 300 en 600 geselecteerde mensen midden in Dresden. Alleen SED-chef Modrow en zijn districtscommando hadden een ontsnappingsbunker buiten de stad.”

Hij vervolgt: “Een keer per jaar moest ik de nucleaire aanval oefenen met het gemeentehuis. Pas in 1987 realiseerden de Berlijnse hoge heren zich dat er na twee nucleaire aanvallen op Dresden geen bunkers meer nodig waren. Ik heb de atoombomtraining afgeblazen.”

De bunkers hadden onder meer filtersystemen, interne putten, noodstroom, waterleiding, desinfectiesystemen, toiletten, keuken, decontaminatiesloten en nooduitgangen.

Het Bureau Bouw en Vastgoedbeheer denkt al na over de toekomst van de bunkers.

“Omdat de locaties in woonwijken liggen, komt de aanleg van grond voor woningbouw in aanmerking”, aldus een woordvoerster. “Op deze manier kunnen de gebouwen geïntegreerd worden in de toekomstige kelderverdiepingen.”

Foto: Dirk Sukow

Geef een reactie