Mislukte ontsnapping in een ‘Trojaanse koe’

Op de avond van 7 juli 1969 vervoeren twee ontsnappingshelpers een geprepareerd beeld van een stier in een kleine vrachtwagen over de doorgaande snelweg richting West-Berlijn. Onderweg stapt een 18-jarige uit Karl-Marx-Stadt (Chemnitz) in, die bij haar West-Berlijnse verloofde in het Westen wil gaan wonen. Hij is verborgen in het holle dierenlichaam, dat in een houten kist zit. De verloofde betaalde een aanbetaling van 5.000 D-Mark voor de ontsnapping; als het project slaagt, is hij hetzelfde bedrag opnieuw verschuldigd.

Maar de schuilplaats werd ontdekt bij de DDR-grensovergang in Drewitz, het drietal werd gearresteerd en overgebracht naar de voorlopige hechtenis van Potsdam Stasi aan de Lindenstrasse.

Op 15 oktober 1969 veroordeelde de rechtbank van Potsdam de ontsnappingshelpers tot meer dan drie jaar gevangenisstraf wegens ‘subversieve mensenhandel’. Na vier maanden werden de personen vrijgekocht door de Bondsrepubliek Duitsland.

Geef een antwoord