‘Der Schützling’ werpt nieuw licht op spionage-zaken
Journalist Dirk Koch van ‘der Spiegel’ heeft nieuwe inzichten gekregen in de grootste spionageaffaire in de republiek uit Stasi-dossiers. In een bijrol: Voormalig bondskanselier Helmut Kohl.
De Stasi wist veel meer over de oude Bondsrepubliek dan de mensen die in Bonn de regering kozen. Dit was te danken aan figuren als Günter Guillaume, de schaduw van Willy Brandt die de kanselier ten val bracht. Of de ‘mooie Leo’, de CSU grandee Leo Wagner, een special van Franz Josef Strauss. Soms was het socialistische gehoorzaamheid, soms vulgaire kapitalistische geldzucht die de archieven vulden van het Stasi-hoofdkwartier aan de Normannenstrasse in Berlijn.
De meest ijverige van alle informanten was echter een westerse eerlijke man, over wie weinig bekend is. Niemand leverde zoveel aan Oost-Berlijn (bijna 2.000 dossiers), niemand kwam zo dicht bij een historische figuur als Helmut Kohl, niemand zat zo diep in de ingewanden van de Duitse economie, niemand leek onder zo’n speciale bescherming te staan als Adolf Josef Kanter, alias ‘Fichtel’, voorheen ‘Hans’ en ‘ck3’.
De historische waarheid wordt bevredigd door de oude ‘Spiegel’-man Dirk Koch, die ooit – nietsvermoedend – dicht bij de actie was als Bonn office manager. De 78-jarige, die gekalibreerd was voor opsporingszaken, genoot destijds de reputatie van een ‘poliklinisch slachthuis’.
In het geval van Kanter bereidt hij uitgebreid oude dossiers voor. Hij noemt zijn object van journalistiek en archeologisch werk ‘protégé’, simpelweg omdat er ondanks veel verdachte factoren niets met Adolf Kanter is gebeurd. Maar de Stasi-artiest was natuurlijk ook een ‘schutter’, in feite in 30 jaar inlichtingenwerk.
Het boek is online te koop.