Permanente tentoonstelling Marienborn weer toegankelijk

Talrijke ontsnappingspogingen vanuit de DDR eindigden in de voormalige douanecontrolegarage bij de grensovergang Marienborn. Voor vele vluchtelingen en hun helpers begon hier een weg door de gevangenissen van de DDR.

Op grond van de Transit-overeenkomst (1972) mochten voertuigen van BRD-burgers op doorreis van en naar West-Berlijn bij het verlaten van de DDR alleen aan de grensovergang worden gecontroleerd als er redelijke gronden voor verdenking bestonden. De DDR-burgers die het waagden in een West-Duitse auto te vluchten, wisten niet dat zij op de doorreisroute al door de staatsveiligheid in de gaten werden gehouden.

Reeds tijdens hun opleiding leerden de DDR-douanebeambten waar en hoe DDR-burgers zich in voertuigen konden verbergen. De douanebeambten onderzochten de voertuigen in de controlegarage met behulp van verschillende instrumenten, zoals sondes, spiegels aan de onderzijde en zelfs honden.

De ontdekking en arrestatie van de voortvluchtigen werd op foto’s vastgelegd door medewerkers van het Ministerie van Staatsveiligheid. Deze werden later gebruikt als bewijs in gerechtelijke procedures. In de praktijk betekende dit dat de voortvluchtigen weer in de auto moesten stappen en hun ontdekking opnieuw moesten doen.

Naast het ruime buitenterrein van het monument voor de Duitse Divisie bij de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn is nu ook de nieuwe permanente tentoonstelling weer geopend. Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur kunnen de twee tentoonstellingsverdiepingen in het voormalige dienstgebouw van de grensdoorlaatpost, die pas in de zomer van 2020 zijn voltooid, worden bezocht.

Geef een antwoord