Proberen met de trein uit de DDR te vluchten

De vervoersovereenkomst van 1972 maakte het voor meer DDR-burgers dan voorheen mogelijk om voor bezoeken naar de Bondsrepubliek te reizen. De meesten van hen reisden naar het Westen via de grensposten Marienborn/Helmstedt en Oebisfelde/Wolfsburg.

Anne-Kathrin Müller woonde met haar moeder en stiefvader in Meissen. Ze werkte als verpleegster. Op uitnodiging van haar biologische vader mocht zij twee keer naar West-Duitsland. Toen haar moeder in 1988 overleed, diende Anne-Kathrin Müller opnieuw een aanvraag in om naar het Westen te gaan. Deze keer wilde ze niet terugkeren.

Anne-Kathrin Müller herinnert zich haar arrestatie tijdens de ontsnapping per trein als volgt: “Ik had mijn diploma’s, alles in mijn koffer. En in Oebisfelde tijdens de controles door de autoriteiten, die zeer beangstigend waren, ik heb dat nog steeds in mijn hoofd, dat de controles zeer beangstigend zijn, toen de honden langs de buitenkant van de treinen reden, toen de douanebeambten of politieagenten of wie het ook waren, met van die lange staven door die holtes in de wagons prikten, en toen die drie, ik bedoel, die onze coupé binnenkwamen en vrij doelgericht zeiden: “Van wie zijn deze koffers hier?” Ja, twee waren van mij. Toen moesten de andere heren die bij mij in de coupé zaten uitstappen en toen openden zij betrekkelijk snel mijn koffers, vonden mijn documenten (waaronder certificaten) en leidden mij vervolgens de trein uit. Ik denk niet dat ik op dat moment besefte wat er met me gebeurde.”

Anne-Kathrin Müller werd veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf voor haar ontsnappingspoging. In 1989 kocht de Bondsrepubliek haar vrij. In de nieuwe permanente tentoonstelling ‘De DDR-grensovergang Marienborn, de scène van het Oost-West conflict in het verdeelde Duitsland’, worden talrijke voorbeelden van de opsporing en bestraffing van ontsnappingen gegeven.

De tentoonstelling is, zoals eerder gemeld, weer geopend voor bezoekers.

Foto: Het controlepaneel van station Marienborn, GDT Marienborn 1978

Geef een reactie