Voormalige ontsnappingshelpers ontvangen het Federale Kruis van Verdienste

De ontsnappingshelpers en voormalige politieke gevangenen van het Stasi speciaal detentiecentrum Bautzen II, Dieter Hötger en Hartmut Richter, hebben onlangs het Federaal Kruis van Verdienste ontvangen. Met hen worden dertien andere voormalige ontsnappingshelpers op deze manier geëerd.

Ontsnappingstunnels, omgebouwde voertuigen, vervalste paspoorten – de gereedschappen om te ontsnappen waren talrijk, maar er was nooit enige garantie voor succes. Niet alleen DDR-burgers die wilden vluchten, maar ook hun helpers liepen altijd het risico gearresteerd te worden door de staatsveiligheid. In de DDR werd vluchtelingenhulp vervolgd als ‘anti-staats mensenhandel’ of ‘inductie om de Republiek te ontvluchten’ en gestraft met lange gevangenisstraffen. Veel van de mannen en vrouwen die in Bautzen II gevangen zaten, probeerden om persoonlijke of idealistische redenen familieleden, vrienden en onbekenden uit de DDR mee te nemen.

In 1962 groeven Dieter Hötger en zijn vriend Siegfried Noffke een tunnel onder de nieuw opgerichte Muur van West- naar Oost-Berlijn om zijn vrouw uit de DDR te krijgen. Nadat het plan was verraden aan de staatsveiligheid, stierf Siegfried Noffke terwijl hij probeerde te ontsnappen in een hagel van kogels, Dieter Hötger overleefde ernstig gewond. In Bautzen II zou hij zijn gevangenisstraf van negen jaar uitzitten. In 1967 was Dieter Hötger de enige gevangene van de hoogbeveiligde gevangenis die een spectaculaire ontsnapping maakte. Slechts meer dan een week na zijn ontsnapping werd hij gepakt en kwam hij weer naar Bautzen II tot zijn vrijlating in 1972.

Hartmut Richter liep in 1966 door het Teltowkanaal naar West-Berlijn en kon zo ontsnappen uit de DDR. Een paar jaar later begon hij andere DDR-burgers te helpen vluchten naar het Westen. In 1975 had hij 33 mensen over de transitroutes naar de Bondsrepubliek gebracht. Toen Richter in maart 1975 werd gearresteerd bij de grensovergang Berlijn-Drewitz, zat zijn zus, die in de DDR woont, in de kofferbak van zijn auto. Met de maximale straf van 15 jaar kwam Hartmut Richter in 1977 vast te zitten. In 1980 ‘verhuisde’ hij naar Bautzen II, voor hem werd ook losgeld betaald door de Bondsrepubliek Duitsland.

Kort na de bouw van de Muur werden de vloekhelpers in West-Duitsland nog steeds als helden beschouwd. Vanaf de jaren 1970 werden ze daar echter ook afgedaan als herrieschoppers die het beleid van ontspanning in gevaar brachten. Met de huidige onderscheiding van het Kruis van Verdienste moeten die mensen nu worden geëerd die het leven van anderen naar vrijheid wilden helpen – zelfs op het spel van hun eigen leven.

Geef een reactie