Een absolute cult-Trabant

Udo Lindenberg heeft zichzelf vereeuwigd op de motorkap van Marcel in der Au’s voertuig. De eigenaar van de Trabant kent de rockster persoonlijk.

Wanneer Marcel in der Au met zijn cult-Trabant opduikt bij liefdadigheidsevenementen, staat hij altijd in het middelpunt van de belangstelling, of het nu is op de nationale Trabi-bijeenkomsten of op gala’s georganiseerd door de vereniging ‘Rengschburger Herzen’ – de 49-jarige kan daar zeker van zijn om de blikken van het publiek te vangen met zijn kleine auto uit de voormalige DDR. Deze activiteiten leveren de fulltime koerier zelfs een vriendschap op met rocklegende Udo Lindenberg.

Marcel in der Au komt uit Thüringen. Hij werd er in 1972 geboren. Voor hem was een klassieke DDR-loopbaan georganiseerd. “Ik zou bij de spoorwegen te werk gesteld worden”, vertelt in der Au die op 18-jarige leeftijd zijn rijbewijs haalde en meteen na de val van de Muur zijn eerste Trabant kocht. “Ik vind deze auto de absolute max”, aldus Marcel over de wereldberoemde tweetakter. Hij kocht meteen na elkaar drie exemplaren, totdat hij via internet een Trabant met een wel heel bekend gezicht tegen kwam.

De Trabant die Marcel in der Au tegenkwam was er eentje met een airbrush tekening van DDR-leider Erich Honecker. Echter het bijzondere aan de tekening was dat de afbeelding van de voormalige DDR-leider het jasje van rockster Udo Lindenberg aan had. Lindenberg droeg het jasje toen hij Erich Honecker tegen kwam en hem vroeg of hij een keer in de DDR mocht optreden.

“De Trabant heb ik omgebouwd naar een cabrio-uitvoering”, zo klinkt het. Hij heeft hem in 2012 gekocht voor 5.000 euro.

Marcel van der Au is een grote fan van Udo Linbdenberg. “Ik heb alle CD’s van hem en heb eens de stoute schoenen aangetrokken en hem via zijn management benadert”, zo vervolgt Marcel. Het lukte. “Vijf jaar geleden ging een van mijn grote wensen in vervulling. Bij een privé-concert van Udo Lindenberg werd ik uitgenodigd. Dit was in Köln. Het was in één woord geweldig”, zegt Marcel terwijl hij helemaal glundert.

Na het optreden heeft Marcel aan Udo Lindenberg zijn Trabant laten zien. “Lindenberg bukte zich over de motorkap en heeft ene persoonlijk tintje erbij geschreven”, zo zegt hij. Om het opschrift goed te houden heeft Marcel in der Au met een speciale lak over de motorkap dit alles beschermd.

“Er is een goede vriendschap met Udo Lindenberg ontstaan”, zo vertelt Marcel die met zijn Trabant maximaal 110 kilometer per uur kan rijden. “Het is een attractie op zich wanneer ik ergens ben”, zo vervolgt hij. “Kinderen willen op de foto en ook een lokale Trabant club wil de ‘Erich-Trabi’ graag gebruiken voor een bijeenkomst, dan sta ik in het middelpunt van de belangstelling”, glundert Marcel.

Foto’s: Marcel in der Au

Geef een antwoord