Chat rondom fabricage laatste Trabant

Op 30 april 1991 kwam de laatste Trabant van de band in de fabriek in Zwickau. Het August Horch Museum in Zwickau organiseert deze dag, exact 30 jaar later, een chat voor liefhebbers van hèt Cult-symbool van de DDR.

De geschiedenis van de Trabant is bijna een metafoor voor het land waarin de auto van kunststof tot stand kwam. De DDR beloofde een nieuw en beter Duitsland te zijn. Haar nieuwste project de Trabant was bij zijn introductie in 1957 een vooruitstrevende gezinswagen.

Maar zowel de DDR als de Trabant werd ingehaald door de tijd. Moderne technieken kregen door starre, politieke onwil geen greep op de wagen. Wie te laat komt, wordt door het leven bestraft.

Hoewel het imago van de Trabant vrij negatief is, is de auto zelf stukken betrouwbaarder dan dit imago doet vermoeden. Het autootje is, als deze dan toch een keer stuk gaat, zelf nog goed te herstellen; de techniek is ontzettend simpel. Let bij aanschaf van een Trabant wel op eventuele lekkages; zowel van de rubbers bij de ramen als bij leidingen. Niet alle Trabantjes zijn even goed onderhouden, dus hier kan nog wel eens iets aan mankeren. Daarnaast is het belangrijk om ook goed te kijken naar de metalen delen, de carrosserie bestaat voor het grootste gedeelte uit roestvrij Duroplast, maar de bodem is nog steeds van metaal. De uitlaat heeft ook, net als bij de meeste auto’s, de neiging om snel door te roesten. Om een mooie Trabant te vinden, is internet natuurlijk ideaal; er staan nog genoeg te koop, de Trabant 1.1 is echter iets lastiger te vinden.

De chat op 30 april zal online te volgen zijn tussen 14.00 en 15.00 uur.

Geef een reactie