Professor Katrin Bahr in podcast over de DDR

Katrin Bahr, gasthoogleraar Duits aan het Center College, werd onlangs geïnterviewd voor de internationale podcast ‘Radio DDR’ over haar onderzoek en recente tentoonstelling ‘Oost-Duitsland in Mozambique: privéfoto’s van een vergeten tijd’. De tentoonstelling was in 2018 en 2019 te zien in de Verenigde Staten, Mozambique en Duitsland.

Bahr werd geboren in Berlijn (toen in Oost-Duitsland) en bracht een deel van haar jeugd door in Beira, Mozambique, toen haar vader daar werd toegewezen aan een spoorwegmaatschappij. Ze behaalde een master in sociale wetenschappen aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, en een Ph.D. in Duitse studies aan de Universiteit van Massachusetts Amherst. Ze is medeoprichter van het Third Generation Ost-netwerk in de Verenigde Staten, dat tot doel heeft nieuwe perspectieven te bieden op onderzoeksthema’s die verband houden met de Duitse Democratische Republiek (DDR).

“Steven Minegar, een lid van het internetplatform ‘Radio DDR’, hoorde van mijn onderzoek en schreef me een e-mail om te zien of ik interesse zou hebben om met hen een podcast te doen,” legt Bahr uit. “Hij was erg geïnteresseerd om te horen over mijn onderzoek naar Oost-Duitsers in Mozambique en de redenen waarom ik dat specifieke onderwerp koos.”

De tentoonstelling toont persoonlijke foto’s gemaakt door Oost-Duitsers die begin jaren tachtig in Mozambique woonden en werkten. De fotografen waren leraren, doktoren, ingenieurs en anderen die in opdracht van de Oost-Duitse regering met hun gezinnen naar Mozambique verhuisden als reactie op het vriendschapsverdrag tussen de twee landen. De tentoonstelling geeft inzicht in het dagelijkse leven van de mensen die deelnamen aan deze interessante periode uit de geschiedenis.

Bahr verzamelde en rangschikte foto’s van zeven verschillende mensen om de tentoonstelling te maken. Oorspronkelijk waren de foto’s alleen bedoeld als hulpmiddel bij haar onderzoek.

“Toen ik mijn interviews afnam met voormalige Oost-Duitsers die in Mozambique werkten, vroeg ik om een ​​paar foto’s uit interesse”, zegt ze. “Ze keken me aan en begonnen te lachen. ‘Een paar foto’s?’ ze zeiden. ‘We hebben hele dozen met dia’s om je te geven.'”

Toen Bahr zich realiseerde met hoeveel materiaal ze moest werken, besloot hij een tentoonstelling samen te stellen.

“Foto’s zijn een geweldig visueel hulpmiddel om verhalen te vertellen over de aanwezigheid van Oost-Duitsers in het buitenland, ze in hun werk en huiselijke sfeer af te beelden en de eurocentrische ideeën in twijfel te trekken”, zegt ze.

Bahr hoopt dat mensen bij het bestuderen van geschiedenis het belang van gewone mensen zullen leren inzien.

“De focus op de dagelijkse ervaring van mensen kan ons inzicht geven in hun leven, hun dagelijkse werk en besluitvorming”, legt ze uit. “Een analyse van het alledaagse verschuift onze focus van staatsverhalen en interpretaties naar individuele besluitvorming.

“Wat betreft mijn werk”, vervolgt ze, “kijk ik naar de individuele solidariteit van Oost-Duitsers en hoe hun begrip van solidariteit gepropageerd door de Oost-Duitse staat in het buitenland veranderde. Het biedt ons bijvoorbeeld inzicht in lopende koloniale structuren die ingebed waren in het begrip van internationale solidariteit. ”

De podcast, gehost door Minegar, werd uitgebracht op 19 januari 2021. Het bevat een meer diepgaande blik op Bahr’s onderzoek en haar eigen persoonlijke connecties met Oost-Duitsland en Mozambique. De podcast kan worden beluisterd in de Podcasts-app of op de officiële Radio GDR-website.

Geef een reactie