In Memoriam: Punkzanger Rio Korn van Oost-Duitse punkband No Exit

De vraag ‘je bestaat nog?’ Heeft Rio, de zanger van de punkband No Exit, de afgelopen jaren geïrriteerd. Omdat het een zinloze vraag is, tenminste als je het rechtstreeks aan Rio stelt. Zolang Rio er was, dat was duidelijk, was zijn band er ook. Nu is er geen Rio meer. Hij stierf onlangs verrassend op 52-jarige leeftijd. Het trieste nieuws komt van het Weißensee cultureel centrum ‘Brotfabrik’, waar Rio voor het laatst werkte als hoofd techniek en waar zelfs een stuk over hem uitkwam: ‘De Janeiro – een punk verdrinkt in Weißensee’.

Afgelopen zomer zat hij nog met enkele vrienden in de tuin van de ‘Brotfabrik’ te praten over gisteren, vandaag en morgen voor . Het leek alsof Rio – Robert Korn, zoals zijn echte naam was – een manier had gevonden om min of meer comfortabel te leven en toch een punk te blijven. Van een zeker burgerlijk bestaan ​​zou je met zijn lage verdiensten en zijn manier van leven nauwelijks spreken, maar hij had tenminste een baan, het geld was genoeg voor bier, kattenvoer en huur. Bovendien had hij nog een deel van de 64.000 euro over van ‘Wer wird Millionär?’ In 2014, ook al werd het meeste geld uitgegeven aan belastingschulden. Hij had een winkel geopend en gesloten waar hij punkkleding verkocht, zonder na te denken over de belastingdienst.

Hij gaf toe dat hij een beetje lui was geworden. De laatste bandrepetitie was een tijdje geleden, vanwege de tweede en derde baan moest hij weer een paar nieuwe nummers schrijven, weer iets publiceren en langzaam nadenken over het volgende jubileumconcert. De band werd opgericht in 1987, en Rio is het gezicht sinds 1991 – dertig jaar lang flirtte hij met het publiek, danste met de microfoonstandaard, zoog aan een sigaret en een bierflesje tussen de tracks. Er zijn punten in het leven van Rio en in de geschiedenis van de band geweest waarop het veel hoger had kunnen gaan. Zie Rammstein. Anderzijds konden de crashes grotendeels worden onderschept. “Als je eerlijk bent,” zei Rio na het derde biertje die middag, “No Exit is een hobby geworden.”

No-exit concerten – de band telde meer dan 500 optredens – hielden wat ze beloofden: blije woede tegen de staat, filistijnen en rechtse varkens, goedgehumeurde walging, onverzettelijke drankliedjes, maar ook ballads die vaak gingen over gedode of dronken punkers tot de dood. De platen heten ‘You should shit’, ‘You wanted it so’, ‘Love Hate Punk’, ‘The last of the best 10 years’ of simpelweg ‘You don’t’. De meer volwassen stem en de virtuositeit van de instrumenten, die in de loop der jaren waren toegenomen, maakten Rio een beetje bang dat de punkrock van No Exit verkeerd kon worden opgevat als te radio-geschikt. Hij hield van wat hij deed. En hij was nog lang niet klaar. Hij laat twee dochters, de ‘Brotfabrik’, nog steeds veel fans en zijn band achter.

Foto: Brotfabrik Berlin

Geef een antwoord