Strip over de DDR verschenen

Oost-Berlijn aan de vooravond van Die Wende. Mirco Watzke zit in de tang. De doorgaans zo voorbeeldige leerling uit klas 7a heeft mot met een paar lompe ouderejaars en de enige die hem daarbij kan helpen is uitgerekend die rare nieuwe uit de parallelklas…

‘Kinderland’ is een innemend verhaal over moed, vriendschap, gevluchte klasgenoten, afgesloten straten, de Freie Deutsche Jugend en heel veel tafeltennis. Het schetst op kleurrijke wijze hoe het is om op te groeien in een socialistische staat die enkel nog door kinderen te begrijpen is.

In een eerste oogopslag lijkt het stripverhaal een normaal verhaal over de vrij zorgeloze jeugd van een normale jongen. Maar door deze alledaagse zaken heen is het leven in de DDR van vlak vóór de val van de Muur gevlochten: de meeste kinderen (Mirco ook) zijn lid van de Jungpioniere, een jeugdafdeling van de Communistische Partij. Sommige straten in de stad hoef je niet in te lopen, want ze lopen dood: daar is de Muur dwars overheen gebouwd. Dat kan best lastig zijn, als je aan het spelen bent.

Een klasgenootje van Mirco is erg verdrietig want haar vriendinnetje komt na de zomer niet opdagen op school. De juf, overtuigd lid van de Partij en leidster van de Jungpioniere, laat vallen dat het meisje niet terugkomt: ze is met haar familie naar het Westen gevlucht. Iedereen op school weet dat spullen die in de DDR gemaakt zijn kwalitatief slecht zijn. Aan goede spullen uit het Westen is bijna niet te komen…

‘Kinderland – Een jeugd in de schaduw van de Muur’ laat zien hoe het leven in de DDR was door de ogen van een kind. Het communistische regime was in het openbare leven overal aanwezig, vooral op school en natuurlijk bij de jeugdpartij. Voor kinderen was dat de normale gang van zaken. De DDR en het communisme waren geen issues want andere dingen waren veel belangrijker. De Koude Oorlog lijkt voor hen dan ook vooral op de achtergrond aanwezig te zijn. Voor de volwassenen lagen de zaken toch wel anders en ook daar krijgt de lezer iets van mee.

Mawil (Markus Witzel) is in 1976 geboren in Oost-Berlijn. ‘Kinderland’ is zijn eerste boek dat in het Nederlands is gepubliceerd. In eigen land brak hij in 2003 door.

Het boek is online te koop.

Geef een reactie