De geschiedenis van de Interhotels – pracht, verval en wederopstanding
Tot op de dag van vandaag wordt in Oost-Duitsland het motto gehandhaafd: het is net als het Interhotel hier! Er werd bedoeld een vleugje glamour en kosmopolitisme. Maar deze plek van verlangen was in de eerste plaats gereserveerd voor gasten die met valuta betaalden. Na de hereniging bood de Treuhand de objecten aan de hoogste bieder aan. De verkoop wordt beschouwd als een van de grootste vastgoedtransacties in Duitsland.
Ze waren het vlaggenschip van de DDR: gecontroleerd door het ministerie van Handel en Bevoorrading, gecontroleerd door de beruchte KOKO, de aanbieder van deviezen van de DDR. Ze beloofden een beetje glamour en internationaliteit in het dagelijks leven. En tot op de dag van vandaag is het gezegde in Oost-Duitsland gebleven: het is net als in het Interhotel! Hoewel de gewone burgers van de DDR weinig te maken hadden met de luxewereld van de Interhotels en vaak als tweederangsgasten werden behandeld.
Vroeger waren er zes Interhotels in de beursstad Leipzig, waaronder het legendarische Astoria. Aan het begin van de 20ste eeuw is het hotel verreweg het meest luxueuze in de stad Leipzig en een stukje culturele geschiedenis. Ook beroemdheden als actrice Adele Sandrock, operaster Enrico Caruso of broers en zussen Erika en Klaus Mann waren vaste gasten, net als Hans Albers.
Adolf Hitler bleef nooit in het Astoria: te veel bohemien voor hem, te veel joden. Toen de nationaal-socialisten aan de macht kwamen, begon een duister hoofdstuk voor het hotel. De joodse eigenaar Carl Ottokar Cohn verkocht het huis onder druk en vluchtte naar het buitenland. In december 1943 werd de Astoria, net als het treinstation van Leipzig, zwaar getroffen door bommen.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het beschadigde hotel herbouwd en kwam er een bijgebouw achter het historische gedeelte. De Astoria is lange tijd ongeëvenaard geweest in de DDR en het succes leek door te gaan na de val van de Berlijnse Muur. Maar dan loopt alles anders uit.
De zomer van 1990 veranderde in een ernstige crisis voor Interhotels: geen gasten, lege restaurants, geannuleerde boekingen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle hotels van de Interhotel Group. Het staatsbedrijf werd in het voorjaar omgezet in een naamloze vennootschap.
Hellmut Fröhlich, de nieuwe CEO, zag op dat moment weinig reden tot bezorgdheid. Voorheen hoofd van het gerenommeerde Grand Hotel in de Friedrichstrasse in Berlijn, plant hij een gezamenlijke werkmaatschappij met de West-Duitse hotelketen Steigenberger. U krijgt de Interhotels te huur en in ruil daarvoor garandeert u het behoud van alle banen. Maar Reiner Maria Gohlke, die pas een paar weken waarnemend hoofd van de Treuhand is, verwerpt dit voorstel, met als reden: kartelvorming door Interhotel en Steigenberger.
Ook de nieuwe curator Detlev Karsten Rohwedder wijst de deal met Steigenberger af. Hij wil de hotels individueel internationaal verkopen, maar het plan mislukt vanwege de lage koopinteresse. De opvolger van Rohwedder Birgit Breuel biedt het bedrijf Interhotel ineens weer als pakket aan. Het Berlijnse vastgoedbedrijf Trigon kreeg het contract voor twee en een half miljard mark. Bijzonder interessant zijn de parkeerterreinen en werkplaatsen van de hotels, die als bouwkavels verkocht kunnen worden.
Thüringen Tourist in Suhl is een van de weinige hotels die in 1991 niet aan de Trigon Group werden verkocht. Het is een gezinswoning, zonder traditie en veel luxe.
Brigitte Groeger, die het hotel runt sinds de opening in 1965, wil het niet aan anderen overlaten. Uiteindelijk slaagt ze erin een consortium van donoren te interesseren voor het project. Op dat moment was ze 51 jaar oud – en heeft nu tien miljoen D-Marks in de schulden.
Aan de trustovereenkomst zijn strikte voorwaarden verbonden. Toch slaagt de nieuwe eigenaar erin haar huis een zekere toekomst in te leiden. Pas in 2017 – Brigitte Groeger is al 76 jaar – kan ze denken aan stoppen en verkoopt aan een Hessische ondernemer. Uiteindelijk was ze 52 jaar lang directeur van haar hotel in Suhl.
Ik zou het opnieuw doen. Het is mijn leven, van jeugd tot volwassen vrouw en tot nu. En ook nog een vol leven.
Brigitte Groeger, jarenlang hoofd van Hotel Thuringia Tourist
Niet alle Interhotels kregen dit geluk. Het Maritim in Halle heeft kort gediend als vluchtelingenhuis en staat nu leeg. Het Erfurter Hof, ooit een legendarische ontmoetingsplaats voor Willy Stoph en Willy Brandt, herbergt nu kantoren. Ondanks alle moeilijkheden kijkt het Astoria in Leipzig in ieder geval uit naar nieuwe tijden. Er zijn eerste ideeën hoe het gerenoveerde hotel er van binnen uit zou moeten zien. Een bar op het dak en een café op de begane grond zijn al gepland. Kan het hotel de traditie voortzetten? De toekomst zal uitwijzen.