Trabant verslaat Tesla

Met meer dan 38.000 geregistreerde auto’s op de Duitse wegen ligt de Trabant – het ‘kleine wonder’ – duidelijk voor op Tesla. In totaal zijn momenteel 48,2 miljoen voertuigen geregistreerd in Duitsland – de trend neemt toe. Meer dan tien miljoen daarvan zijn Volkswagen.

De Trabant, alias Trabi, geproduceerd door Sachsenring in de DDR is in Duitsland nog steeds populairder dan voertuigen van de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla. Dit blijkt uit een rapport van de wereld, dat is gebaseerd op de evaluatie van statistieken over de voertuigpopulatie van de Federale Autoriteit voor Motorvervoer. Dienovereenkomstig zijn er in de afgelopen tien jaar 38.173 Trabi’s geregistreerd en slechts 34.000 Tesla-auto’s. De krant ‘Die Welt’ schrijft:

“De Trabi is onsterfelijk. Hoewel de voertuigen van het DDR-bedrijf Sachsenring sinds 1991 niet meer worden geproduceerd, rijden er nog steeds tienduizenden op de Duitse wegen. En sinds kort zijn er zelfs meer.”

Het aantal geregistreerde Trabis is de afgelopen jaren met 3.000 voertuigen gestegen. Alleen al in 2020 kwamen er meer dan 1.000 Trabi’s bij. Ferdinand Dudenhöffer van het Center Automotive Research (CAR) beschrijft de Trabi als ‘een klein wonder’:

Over het algemeen is het aantal in Duitsland geregistreerde Trabi- en Tesla-auto’s echter relatief onbeduidend. Dit blijkt uit de statistieken van de Federal Motor Transport Authority. In januari 2021 waren in Duitsland 48,2 miljoen voertuigen geregistreerd – volgens CAR 580 auto’s per 1.000 inwoners. In 2010 waren er 41,7 miljoen voertuigen, in 2015 waren dat 44,4 miljoen.

Bovenaan het aantal geregistreerde auto’s in Duitsland staat Volkswagen. In 2021 was het totaal 10,15 miljoen. De stijgende lijn van de Duitse autofabrikant Volkswagen zet daarmee door. Een op de vijf auto’s in Duitsland is momenteel een VW.

Aan de andere kant is er een keerzijde voor Opel, wiens aantal auto’s op de weg met een vijfde is afgenomen ten opzichte van 2010. Het vertegenwoordigt slechts 8,8 procent van alle in Duitsland geregistreerde auto’s. Hiermee staat Opel nog steeds op de derde plaats achter VW en Mercedes, waarvan het aantal blijft stijgen. In vergelijking met 2010 zijn er 735.000 Mercedes-voertuigen meer op de weg.

Over het algemeen worden de goedkeuringen in Duitsland als volgt weergegeven (vanaf januari 2021):

VW: 10,15 miljoen
Mercedes: 4,6 miljoen
Opel: 4,24 miljoen
Ford: 3,51 miljoen
BMW: 3,36 miljoen
Audi: 3,28 miljoen
Škoda: 2,42 miljoen
Renault: 1,74 miljoen
Hyundai: 1,35 miljoen
Seat: 1,32 miljoen

Geef een antwoord