Rio Reiser werd door de Stasi in de gaten gehouden

Verdacht gedrag tijdens het eten van schnitzel: de staatsveiligheid werd al in de jaren zeventig bewust van de muzikant Rio Reiser. Ze keek bijna tien jaar naar hem.

Niemand was veilig voor de Stasi-informanten, zelfs muzikant Rio Reiser (‘koning van Duitsland’) niet. Bijna zeven jaar lang stond de tekstschrijver en zanger van de anarcho-rockgroep Ton Steine ​​Scherben onder toezicht van het Ministerie van Staatsveiligheid.

Dit blijkt uit bestanden van geheime diensten die voor ‘Der Spiegel’ beschikbaar zijn. Reiser, geboren in 1950 als Ralph Möbius, wekte voor het eerst de interesse van de Stasi op 24 april 1976, toen hij zich op de doorvoerroute van West-Berlijn naar Lauenburg bevond. Toen de jonge muzikant uit het Westen met een kennis vertrok in zijn roodbruine Ford Taunus aan de grensovergang Staaken, trok het duo de aandacht bij de DDR-grenscontrole vanwege hun ‘nerveuze gedrag’.

De twee werden ervan verdacht vluchthelpers te zijn. Een waarnemer reed achter hen aan en ontdekte dat ze een pauze namen in Ludwigslust en dat ze ‘een pot koffie en een Hamburger Schnitzel’ aten. De twee zouden argwanend zacht gesproken hebben. De Stasiprosa over Reiser’s metgezel: “Het gedrag van de persoon die het gesprek voert, kan als zeer nerveus worden beoordeeld.”

Een MfS-kapitein genaamd Trelewska beval een ‘observatie’ die ‘noodzakelijk’ was. Een medewerker werd naar Kreuzberg gestuurd om Reiser te verkennen, maar de spion had het verkeerde huisnummer. In ieder geval woonde de zangeres toen al voornamelijk in Noord-Friesland. Het duurde tot 1983. Tegen die tijd had de Stasi de omgeving van de muzikant, een ‘brede groep mensen’, verduidelijkt. Overigens sloot Reiser zich kort na de val van de Berlijnse Muur aan bij wat toen bekend stond als de PDS.

Er is een voorstel om de in 1996 overleden zanger dit jaar in Berlijn-Kreuzberg wordt gehuldigd. Heinrichplatz moet dan worden omgedoopt tot Rio-Reiser-Platz.

Geef een reactie