Oude Oost-Duitse Cruiser duikt op

William Oliver heeft iets heel uitzonderlijks gevonden: een Wartburg Camping Limousine. Een beetje slechter door slijtage, maar vermoedelijk dat dit in afwachting is van restauratie. Dit is veel te zeldzaam om anders losgelaten te worden.

Zoals u kunt zien, zijn de onderscheidende kenmerken de Vista Cruiser-achtige achterruiten die naar het dak zijn gebogen, en ook een schuifdak, iets wat de Vista nooit had. En natuurlijk had hij ook een rokerige 900cc tweetakt triple vooraan, gezien zijn oorsprong vooroorlogse DKW’s waren.

Hier is een afbeelding uit de Auto Parade Annual uit 1961. Het verscheen voor het eerst in 1959 en werd vervangen door de boxy 353. Oost-Duitsers hadden Wanderlust net zo goed als West-Duitsers; ze konden gewoon niet zo ver gaan. Maar ergens de natuur in trekken was de drijvende kracht, en de camping was de manier om er te komen, als je een van de weinigen was die er toegang toe hadden. Anders was het een Trabant, en zelfs dat duurde jaren wachten.

Hier is nog een shot van hoe het eruit zou hebben gezien in zijn jeugdige glorie. Zelfs een draagbare tv? Iemand had een goede verbinding.

Deze laat zijn leeftijd zien, maar gezien het feit is het echt niet slecht. Geen duidelijke structurele roest, behalve een beetje rond de achterste zijruit. Over het algemeen behoorlijk solide.

Er waren twee series van; de 311 had een 901 cc triple, en de latere 312 had een 992 cc versie. PK-beoordelingen lijken niet gemakkelijk binnen handbereik te vallen, maar het was voldoende. In de ogen van Trabant-rijders zelfs zeer overvloedig.

Eisenach had een lange geschiedenis als autofabrikant, die teruggaat tot de Wartburg uit 1898. Later werd het gereorganiseerd als Dixi, dat in 1928 door BMW werd overgenomen. De fabriek werd grotendeels verwoest in de oorlog en herbouwd als de Sowjetische AG Maschinenbau Awtowelo , Werk BMW Eisenach (Sovjet Awtowelo Co., Eisenach BMW Works). BMW’s werden gebouwd, totdat het in 1951 zijn naam moest veranderen in EMW. Maar BMW’s en EMW’s waren te duur, dus in 1956 rolde de eerste Wartburg 311 van de band met als mechanische basis de zeer geavanceerde DKW F9 uit 1940. De fabriek werd eindelijk gesloten in 1990.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen aannemen, hadden deze een apart frame en lichaam. Dat was een beetje ouderwets, maar het maakte het wel gemakkelijker om tal van variaties te creëren, waaronder deze camping.

De sedan was natuurlijk de meest voorkomende.

De Kombi werd het meest gebruikt als lichte bedrijfswagen.

Net als de pick-up natuurlijk.

Als je dacht dat het moeilijk was om een ​​Wartburg-sedan of camping te krijgen, was de coupé van een heel ander niveau.

En dan was er de Wartburg 311/1 Sportwagen. Het is beter om echt goed te zijn met die Honecker-kerel. Ziet er niet slecht uit; de Oost-Duitse 190SL.

Geef een reactie