Decennia lang bewaard – verzamelaar verkoopt 20 gloednieuwe Trabis

Zelfs ruim dertig jaar na het einde van de serie kunnen geïnteresseerden nog steeds een gloednieuwe Trabant kopen bij Herbert Herrmann. Voor 6.950 euro krijg je een nieuwe auto met maximaal 20 kilometer op de teller.

Niet ver van de Nederlandse grens stonden tot voor kort 72 gloednieuwe Trabant 601 S Deluxe geparkeerd. Herbert Herrmann redde de laatste tweetaktmotoren die in 1991 in Zwickau de productielijn verlieten, vervoerde ze per trein en bewaarde ze in een hal in Herzlake. Dit is niet de allerlaatste serie met 1,1 liter Polo-technologie van VW, maar de laatste luchtgekoelde tweetaktmodellen.

In die tijd waren de auto’s extreem goedkoop vanwege de ineenstorting van de vraag na de val van de Berlijnse Muur. Het voormalige statussymbool was van de ene op de andere dag een socialistisch tweetakt-relikwie geworden, dat nu massaal is gesloopt. Volgens schattingen lag de eenheidsprijs door het grote bedrag dat Herrmann kocht rond de 1.000 DM. Tegenwoordig ziet de markt er heel anders uit – voor goed onderhouden of gerestaureerde exemplaren zijn bedragen tussen de 3.000 en 8.000 euro nodig.

Want wat velen niet weten: zelfs een Trabant kan roesten. Hoewel de carrosserie is gemaakt van kunsthars en katoen, zit er onder een gewoon stalen frame dat, zoals bij alle klassieke auto’s, het risico loopt te roesten.

Destijds was de campagne bedoeld als pensioenplan – en het plan werkte. Hoewel de liefhebber vanwege de nieuwe emissievoorschriften een speciale vergunning moest aanvragen, waardoor alle overgebleven auto’s moesten worden geregistreerd, zijn nu praktisch alle auto’s verkocht. Maar er is nog een wachtlijst waarop men zich kunt inschrijven.

De nieuwe auto’s hebben maximaal 20 kilometer op de teller en kunnen zelfs direct worden ingeschreven dankzij speciale regelgeving en ontheffingsvergunningen. Geïnteresseerden moeten 6.950 (esdoorngeel) of 7.500 euro (gletsjerblauw) betalen. Aangezien de auto nieuw is, moet de eerste algemene inspectie pas na 3 jaar plaatsvinden. Tot dusverre waren er onder meer particulieren, musea en zelfs het Hofbräuhaus in München.

De luxe auto’s zijn voorzien van mistachterlichten en achteruitrijlichten, 12 volt elektrische systemen en de zeldzame zwarte lampringen.

De kans voor Trabi-fans is daarom goedkoop – en nieuwe auto’s voor deze prijs zijn alleen verkrijgbaar bij Oostblok-collega Dacia.

Geef een antwoord