Meer ruimte voor ruim 8.000 Oost-Duitse Relikwieën

De verzameling DDR-relikwieën van Marcus Schmied (37) uit Dabel (Mecklenburg-Vorpommern) is zo groot dat hij op zoek is naar uitbreiding van zijn tentoonstelling. Is er sprake van ‘wederopstanding’ van de DDR na ruim 30 jaar?

“Ik heb ruim 8.000 Oost-Duitse relikwieën verzameld op rommelmarkten, waaronder de grootste parade van socialistische bierflessen”, zegt de getrainde restauranthouder trots in Bild. Ondertussen barst zijn kleine DDR-museum (sinds 2016) uit zijn voegen doordat de collectie enorm is toegenomen. In tegenstelling tot de DDR toentertijd is in het museum van Schmied geen sprake van schaarste!

“Mijn tentoonstellingsruimte in Dabel is slechts 300 vierkante meter, maar ik heb minstens twee keer zoveel ruimte nodig”, zegt Schmied. Zijn actie: een verzoek om te verhuizen. “Ik ben op zoek naar een stad of dorp waar mijn museum kan worden gevestigd en wil dat deze attractie een toeristische trekpleister wordt”, zo vertelt hij. Zijn favoriete bestemming: de Oostzeekust.

Schmied’s fundus biedt beslist een grappige, bizarre reis door de tijd naar het vervaagde ‘echt bestaande socialisme’. Zijn verzamelspecialiteit zijn de kleine dingen van het dagelijkse DDR-leven. Ondertussen mag hij het complete assortiment van een online warenhuis inclusief consumptiegoederen tot zijn prestaties rekenen. Inclusief alles waar kameraden ooit van genoten: Blauer Würger, Pfeffi, Schlager Süßtafel, Rondo Melange, Rügenfisch gebakken makreel en nog veel meer – alles nog in de originele vulling of verpakking.

Overigens, Marcus Schmied, die ten tijde van de val van de Muur nog een kind was, kreeg bij toeval de ‘DDR-koorts’. “Toen ik in 1990 door de lege kazerne van een oud DDR-vakantiekamp snuffelde en oude voorwerpen vond, was mijn interesse gewekt!”

Waar en wanneer zijn DDR-museum zal verhuizen, is ondanks de aanvankelijke vooruitzichten nog niet bekend. Maar uiterlijk in de zomer wil Schmied zijn verzameling weer opbouwen!

Foto’s: Marcus Schmied

Geef een reactie