Het DDR-verleden van Angela Merkel

In 2013 verscheen het boek ‘Das erste Leben der Angela M.’. De auteurs Günther Lachmann en Ralf Georg Reuth verweten de Duitse Bondskanselier in het boek dat zij te weinig duidelijkheid heeft gegeven over haar verleden in Oost-Duitsland. Haar rol in het communistische land zou groter zijn geweest dan zij eerder had verteld en de auteurs kwamen met opmerkelijke onthullingen.

Angela Merkel werd geboren op 17 juli 1954 in Hamburg in het toenmalige West-Duitsland. Haar vader Horst kreeg datzelfde jaar een baan als dominee in een kerk in Oost-Duitsland aangeboden. De familie verhuisde naar het stadje Templin, net boven Berlijn. Merkel werd in haar jonge jaren lid van de Freie Deutsche Jugend (FDJ), zoals alle jeugd uit de DDR. Merkel was een begaafde studente die uitblonk in Russisch en de exacte wetenschappen. Ze studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Leipzig en werkte daarna ruim tien jaar als wetenschapper. In die functie kwam ze regelmatig in contact met wetenschappers uit de Sovjet-Unie.

Haar rol binnen de FDJ stond enkele jaren geleden ter discussie. Merkel zei zelf dat ze lid werd omdat het vrijwel de enige manier van vrijetijdsbesteding was in de DDR. Toch was zij niet alleen daarom lid van de FDJ, zo beweren Günther Lachmann en Ralf Georg Reuth, de schrijvers van het boek ‘Das erste Leben des Angela M.’. Merkel zou secretaris voor ‘Agitation ünd Propaganda’ zijn geweest. Zelf beweert zij stellig dat ze secretaris voor cultuur was.

Met nieuwe documenten en getuigenverklaringen beschrijven de auteurs de eerste 35 jaar van het leven van de Bondskanselier. Merkel zou, zo schrijven zij, niet alleen haar rol binnen de FDJ verzwegen hebben, maar ook veel nauwer verbonden zijn geweest met de DDR dan werd aangenomen. Ze was bijvoorbeeld geen voorstander van een hereniging tussen Oost- en West-Duitsland na de val van de Berlijnse Muur in 1989, omdat ze ook toen nog een toekomst voor een onafhankelijk, democratisch en socialistisch Oost-Duitsland zag.

Antje Hermenau, voorzitter van de politieke partij ‘Die Grünen’ in de deelstaat Saksen, vond dat de kritiek op Merkel overdreven was: “Wie in de DDR aan de Academie voor Wetenschappen verbonden was en naar de Sovjet-Unie reisde was niet staatsvijand nummer één.” Anderzijds kan ook moeilijk worden ontkent dat binnen de DDR een dergelijke functie naar iemand zou zijn gegaan die kritisch was over de regering van dat land.

Angela Merkel gaf al aan niet te willen reageren op de aantijgingen in het boek. Ze had ‘geen tijd’ voor de schrijvers.

Geef een antwoord