Geisa krijgt instituut voor onderzoek naar de DDR

In de wijk Wartburg in Geisa komt een onderzoekcentrum naar de SED-dictatuur. Dat maakte de stad afgelopen week bekend. De staat Thüringen verstrekt een startfinanciering van 700.000 euro. Het bedrag werd op initiatief van de CDU-fractie in de begroting voor het komende jaar vastgelegd.

Het onderzoeksinstituut Point Alpha zal onder meer samenwerken met de Universiteit van Erfurt en de Universiteit van Fulda. Berthold Dücker, initiator en mede-oprichter van de Gedenkstätte Point Alpha, zei dat er nauwelijks een andere plek is waar beter en intensiever onderzoek naar het onderwerp kan worden gedaan dan in Point Alpha, waar de wereldgeschiedenis vier decennia lang plaatsvond.

Burgemeester Manuela Henkel zegt dat de oprichting van een dergelijk instituut niet alleen een geweldige kans was voor de deelnemende universiteiten en de Gedenkstätte Point Alpha, maar ook voor de stad. De grens heeft de mensen in de regio iets aangedaan, soms traumatiserend. Dat is tot op de dag van vandaag niet echt doorgewerkt. “Hier willen we internationaal toponderzoek samenbrengen dat zich bezighoudt met de onderwerpen van de Koude Oorlog en de betekenis ervan voor het heden, grenservaringen en grensovergangen, evenals concepten en praktijken van democratie”, aldus de burgemeester.

De stad Geisa wil stadsontwikkelings- en EFRO-fondsen aanvragen voor de te creëren ruimtes. Het plan is om een ​​huis op het marktplein te verbouwen. Daarnaast komt er een archief in de westelijke vleugel van het paleis.

Point Alpha was tijdens de Koude Oorlog een observatiepunt voor het Amerikaanse leger aan de Duits-Duitse grens. Het bevond zich in het centrum van de zogenaamde Fulda Gap – een centrale ‘poort’ vanuit het standpunt van de NAVO voor troepen van het Warschaupact in geval van oorlog.

Geef een reactie