Point Alpha laat de herinnering aan de Koude Oorlog blijven

Tussen Geisa in Thüringen en Rasdorf in Hessen herinnert het Point Alpha-monument ons aan de Koude Oorlog. In het centrum van de voormalige NAVO-verdedigingslinie ‘Fulda Gap’ tegen het Warschaupact werd begin jaren vijftig de Amerikaanse observatiebasis Point Alpha opgericht.

Door de gunstige ligging op een 411 m hoge bergkam was de locatie uitermate geschikt om de tegenstanders over de grens te observeren en naar radioberichten te luisteren. Het monument omvat de voormalige Amerikaanse basis en deels originele, deels gereconstrueerde grensbeveiligingssystemen waaronder de grenstoren aan de Oost-Duitse zijde.

Een grote permanente tentoonstelling in het ‘Huis aan de grens’ documenteert het onmenselijke grensregime van de DDR, het dagelijkse leven met de grens en geeft informatie over de soms succesvolle maar meestal niet succesvolle pogingen om naar het Westen te ontsnappen en de tegenmaatregelen van de DDR. Het interactieve tentoonstellingsproject ‘Freedoms’ documenteert het verplichte regime van de SED-dictatuur met behulp van talrijke objecten, documenten en foto’s. Een multi-vision show brengt de dynamiek en het drama van de Wende in 1989/90 van dichtbij en persoonlijk. Op het ‘Path of Hope’ langs de voormalige dodenstrook symboliseren 14 sculpturen gebaseerd op de kruisweg het geweldloze verzet tegen de communistische dictaturen van Midden- en Oost-Europa.

In 2011 werd het Point Alpha-monument en -monument bekroond met het Europees erfgoedlabel.

In het Hessische gedeelte van het monument leer je alles over het leven van Amerikaanse soldaten op het heetste punt van de Koude Oorlog en hun inzet voor vrede en vrijheid. Aan de Thüringse kant leert u de spannende geschiedenis kennen van de voormalige Duitse binnengrens, die zich heeft ontwikkeld van de dodenstrook tot de levenslijn ‘Groene Gordel.’

Geef een reactie